Lámacsikó született a Szegedi Vadasparkban

2016. április 01. péntek 16:50

Lámacsikó született a Szegedi Vadasparkban

Lámacsikó (Lama glama) született a Szegedi Vadasparkban, a hófehér csődör szépen gyarapodik, a látogatók is megfigyelhetik - közölte Veprik Róbert igazgató.

A Szegedi Vadasparkban valamennyi dél-amerikai teveféle megtekinthető, a veszélyeztetett és félénk vikunya, a termetes guanakó, valamint a két háziállat, a szelíd alpaka és láma.

A szegedi kiscsikó február 19-én született, és a gondos nevelésnek hála szépen cseperedik. Születése után egyből átesett a kötelező orvosi vizsgálatokon, és kiderült, hímről van szó. Miután a lámák egy hímből és annak nőstényeiből álló csapatokban élnek, a csikónak, ahogy felnő, a családi viszály elkerülése miatt majd új helyet kell találni, de a nyár folyamán még biztos látható lesz a Szegedi Vadaspark dél-amerikai körútja mentén.

Az összes teveféle - beleértve az óvilági két- és egypúpúakat is - ősei Észak-Amerikában fejlődtek ki, majd onnan vándoroltak át a többi kontinensre, csak éppen az "őshazájukban" pusztultak ki.

A lámákat mintegy hatezer éve háziasították a vad guanakóból a mai Peru hegyvidéki területein. A lámák lettek a Kolumbusz előtti Amerika egyetlen teherhordó állatai, de ették húsát, bőrét és szőrét feldolgozták, zsírjával világítottak, trágyájával tüzeltek, sőt, esetenként meg is lovagolták. Idővel a legfontosabb háziállattá vált az Andok indián kultúráiban. A spanyolok hódítása után, vagyis a lovak, szamarak és juhok érkezésével a szerepe csökkent, ma már inkább hobbiállatként tartják világszerte.

A lámák testhossza 1,5-2 méter, magasságuk 110-120 centiméter, tömegük 120-150 kilogramm. Gyapjuk hosszú szálú és tömött, lehet barna, fekete, fehér színű, és az állatokat foltok és pettyek is tarkíthatják. Kizárólag növényevők, fűféléket, lágyszárú növényeket, cserjéket, zuzmókat fogyasztanak.

A lámák rendkívül szívósak, teveféléhez illően a szomjazást is jól tűrik, 45-60 kiló terhet cipelve naponta 25 kilométert is meg tudnak tenni.

Képünkön: a hathetes lámacsikó anyjával.

MTI - Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely