Egyedülálló képzési program készült Pécsett és Eszéken

2012. december 05. szerda 15:59

2012 végén zárul az az uniós támogatással és horvát-magyar összefogással megvalósult projekt a PTE ÁOK koordinálásában, amelynek köszönhetően az egészségügyi oktatás összehangolása révén a horvát-magyar határ mind a két oldalán javulhatnak az egészségügyi szolgáltatások. A program nem csupán a régió, hanem az EU szintjén is egyedülálló.

Összesen mintegy 230 ezer euróból, azaz körülbelül 65 millió forintból a Pécs Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem Orvostudományi Kara olyan képzési programot hozott létre, amely a határon átívelő egészségügyi ellátás közös fejlesztésében lehet kulcsfontosságú és amely révén az egészségügyi szolgáltatások színvonala a közös határvidék egészén nőhet.

Horvátország küszöbön álló uniós belépésével kapcsolatban létfontosságúak az olyan közös projektek, amelyek a turisztikai és a gazdaságfejlesztési beruházásokon túl a szolgáltatások, köztük a kiemelt fontosságú egészségügy fejlesztését tűzik ki célul.

A két egyetem közös munkájával és a magyar-horvát regionális határokon átnyúló együttműködési program támogatásával megvalósuló Health Management program révén a határ mindkét oldalán a legújabb kihívásoknak is megfelelő egészségügyi dolgozók képzésére nyílik lehetőség, megteremtve az utat a későbbi közös fejlesztésekre és a határ mindkét oldalán folyó magas szintű egészségügyi munkára.

A kezdeményezés az egész EU-ban egyedülálló

A közös oktatási program fókuszában az egészségügyi menedzsment helyzete és szerepe az Európai Unión belül, a határokon átnyúló egészségügyi ellátás szükségessége és gyakorlata a régióban, illetve a hátrányos helyzetű csoportok, etnikai kisebbségek és bevándorlók segítése a közegészségügy és mentálhigiéné területén áll.

Ezek a területek egyelőre igen hiányos módon jelennek meg az oktatásban, együttes kezelésük pedig nem csupán Magyarországon és Horvátország, hanem az egész Európai Unió tekintetében előremutató. Az országhatár által elválasztott, ám mind történetileg, mind földrajzilag egynek számító régió egységesként kezelése pedig további közös fejlesztések előtt nyithatja meg az utat.

A közös program mind a pécsi, mind az eszéki egészségügyi képzés részét képzi majd mind a nappali, mind a távoktatási programban. Az oktatási program mellett közös tudásbázis is kialakításra került, amelynek az oktatók és az egyes egészségügyi szervezetek vehetik majd nagy hasznát.

Az elkészült képzési programnak egyetemi hallgatókon felül a már most az egészségügy területén dolgozók is nagy hasznát vehetik, legyen szó akár a vezető beosztásban lévőkről, akár az orvosokról, ápolókról, adminisztrátorokról, avagy egészségbiztosítási szakemberekről. A projekt eredményei különösen hasznosak lehetnek a bevándorlók egészségügyi ellátásával foglalkozók számára.

Nem csak oktatás harmonizációról van szó

A projekt zárókonferenciáját követő sajtótájékoztatón Dr. Miseta Attila, a PTE ÁOK dékánja kiemelte, hogy a tudomány mellett az oktatás is egyre inkább nemzetközi.

Hozzátette: mindez még csak a kezdőlépés, több év kell az eredmények beéréshez. Véleménye szerint minden ok megvan a derűlátásra, hiszen a két fél eddig is bizonyította, hogy képesek az eredményes közös munkára.

Ines Drenjancevic, a Josip Juraj Strossmayer Egyetem Orvostudományi Kara dékánhelyettese hangsúlyozta, hogy a jelenlegi válság megoldása nem képzelhető el csak anyagi eszközökkel, ehhez szükség van szellemi fejlesztésekre is.

A Health Management ilyen fejleszés, amely eredményei az egész EU számára hasznosíthatóak lesznek. Ljiljana Pancirov, Horvátország pécsi főkonzula kiemelte: nem csupán a képzések harmonizációjáról van szó, hiszen az elkészült képzési programok a mindennapokban is igen hasznosak lesznek, nem csupán az egészségügy, hanem például az idegenrendészet területén is. A diplomata hozzátette: az ehhez hasonló IPA pályázatok eredményeit mind a horvát, mind a magyar kormányfő-helyettes pozitívan értékelte hétfői, budapesti találkozójukon

Dr. Szilárd István, a projekt tudományos főtanácsadója ismertetőjében arról beszélt, hogy az egészség-központúság egyre fontosabb szerepet játszik az Európai Unióban, és a pályázat nem csak az egészségügyi ellátórendszerek összehangolását célozta, hanem ennek a szemléletnek az érvényesítését az egészségügyi képzés során, ezzel pedig az egész EU tekintetében egyedülállónak számít.

A PTE ÁOK professzora hangsúlyozta: Pécs egész Európában vezető szerepet játszik a migráns egészségügy kutatása és oktatása területén, ez pedig egyre fontosabb a globális világban. A képzési program elkészültével nem zárul le a közös munka, újabb kutatások várhatóak.

A pályázat számokban

HEALTH MANAGEMENT HUHR/1001/2.2.1/0008 - „Design-Accreditation-Delivery of Joint Training and Development Courses assisting Sustainable Management of Regional Healthcare Services" (including joint training and exchange of experts)
A projekt a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg.
Projektvezető: Pécs Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara
Projekt partner: Josip Juraj Strossmayer Egyetem Orvostudományi Kara
Projekt időtartalma: 2011. szeptember 1.-2012. december 31.
Projekttámogatás: PTE 144 394 EUR, MEFOS 87 851 EUR

Forrás: PTE