Tényleg bezárt a PTE klinikáit ellátó infúziós labor, de "pánikra nincs ok"

2014. március 25. kedd 15:02

Tényleg bezárt a PTE klinikáit ellátó infúziós labor, de

Ugyan csak most kapta fel a sajtó, de már tavaly függesztette fel működését a PTE Klinikai Központi Gyógyszertárának részeként üzemelő infúziós labor, amely gyakorlatilag az összes klinikát ellátta a műtétekhez és a betegek ápolásához szükséges steril oldatokkal és egyedi összetételű infúziós tápszerekkel. A labor bezárása azonban - a felröppent hírekkel ellentétben - nem okoz ellátásai zavarokat. "Pánikra tehát semmi ok" - mondta munkatársunknak Botz Lajos főgyógyszerész, intézetigazgató.

A Pécsi Tudományegyetem klinikái számára az 1970-es évek óta állított elő gyógyszereket a Klinikai Központi Gyógyszertár részeként működő infúziós laboratórium. Mindez azonban a múlté, ugyanis nemrégen leállt az infúziók, steril oldatok gyártása az egyetemen. Botz Lajos főgyógyszerész szerint ennek okaként elsősorban a meglévő eszközállomány amortizációja és a szükséges (technológiai) fejlesztések elmaradása említhető.


- Nem tekinthető jó jelnek a labor működésének felfüggesztése, ám ennek ellenére bizakodóak vagyunk, az egészségügyi kormányzat ugyanis felismerte, hogy szükség van ilyen laboratóriumokra. Így remény van arra, hogy a közeljövőben folytathatjuk a gyógyszer-előállítást a kialakítandó két-három regionális centrum egyikeként - fogalmazott a professzor. A számítások szerint több százmillió forintba kerülne a labor modern eszközökkel való felszerelése és felújítása, s noha erre most az egyetem büdzséjében nincs keret, a szaktárca hozzáállása bizakodásra adhat okot.

- Az infúziós laborok működtetése mindenekelőtt a klinikák ellátásbiztonságát teremti meg. De emellett speciális szaktudást biztosít a klinikákon és kórházakban, értékes szakmai gyakorlatot és helyszínt nyújt graduális és posztgraduális képzések számára, valamint árleszorító hatást gyakorolhat az itt előállított termékek piacán - sorolta a laboratórium előnyeit az intézetvezető.

Hazánkban ma már csak egyetlen egyetemi helyen - a fővárosban, a SOTE-n - és további két kórházban (Békéscsabán és Nyíregyházán) működik infúziós laboratórium, a pécsi klinikák ellátását jelenleg Budapestről biztosítják. A főgyógyszerész szerint ugyanakkor az, hogy nem helyben állítják elő a szükséges gyógyszereket, megdrágítja - sok esetben a többszörösére növelheti a termékek árát, így azok beszerzését is. Ráadásul problematikusabbá teszi a betegellátást, ami azonban ennek ellenére nem szenved hátrányt, az ellátás biztonságos marad, ígéri a professzor.

Képünk illusztráció.

 

H. L. B.