Kupakgyűjtés indult Lénáért - Ön is segíthet a ritka betegségben szenvedő pécsi kislányon

2016. április 02. szombat 16:16

Kupakgyűjtés indult Lénáért - Ön is segíthet a ritka betegségben szenvedő pécsi kislányon

Léna mindössze kétéves, de eddigi rövid élete során már több próbatételt kellett kiállni, mint egy átlagos felnőttnek. A kislány olyan betegségben szenved, amelyet még pontosan diagnosztizálni sem tudtak az orvosok. A külföldi kezelés érdekében kupakgyűjtésbe kezdtek.

Nagy szüksége van a segítségre egy pécsi családnak.

- Léna örökletes génbetegségben szenved. Rendszeresen, nagyjából havonta komoly rohamai vannak, ilyenkor nem tudja rendesen tartani a fejét, állni, ülni sem képes - sorolta a problémákat Dománé Pécsi Mónika, a kislány édesanyja.

A gondot súlyosbítja, hogy az orvosok egyelőre pontos diagnózist Magyarországon és külföldön sem tudnak adni, nem ismert tehát, miért törnek rá a rohamok. Így pedig a gyógymód megtalálása sem lehetséges.

- Egy osztrák kutatóintézetben korábban azt mondták, még ők sem találkoztak ilyen betegséggel. Nem adjuk fel, nemrég a véreredményt az Egyesült Állomokba küldték, jelenleg folyik a vizsgálat - tudtuk meg.

Itt adhatóak le a kupakok

Gyűjtőpontok a város több pontján is találhatóak, többek közt a pécsbányatelepi közösségi házban, a Bánki Donát általános iskolában, valamint több boltban és vendéglátóhelyen. A teljes lista ide kattintva érhető el.

A család abban bízik, Léna külföldi gyógykezelésben részesülhet, ha Magyarországon erre nem nyílik lehetőség. Hogy pontosan mennyibe kerülhet a gyógyítás egy másik országban, egyelőre nehéz lenne megmondani, ám mindenképpen milliós nagyságrendre kell gondolni. Az bizonyos, hogy a család önerőből nem tud ekkora összeget előteremteni, ezért arra kérik a segíteni akaró és tudó embereket, hogy műanyag kupakok leadásával támogassák a kislány gyógyulását.

- Szinte a fél várost bejártuk, hogy olyan iskolákat, boltokat, illetve éttermeket keressünk, ahol a plakátokat és gyűjtődobozokat elhelyezhetjük. Szerencsére sokan segítenek, nagy köszönettel tartozunk neki. A felajánlott kupakokat nagyjából kéthetente összeszedjük, majd beváltjuk azokat.

A hulladékért körülbelül harminc forintot fizetnek kilogrammonként. Nagy mennyiségben kell tehát gyűjteni ahhoz, hogy igazán jelentős összeghez jusson a család.


Képünkön: Léna és a már összegyűjtött, bezsákolt kupakok. 

Palotás P. - Fotó: Facebook