Vége a vakrepülésnek: a volt megyei kórház egyik épületébe költözhet a szemklinika

2016. január 06. szerda 16:03

Vége a vakrepülésnek: a volt megyei kórház egyik épületébe költözhet a szemklinika

Hosszú idő után megoldódni látszik a méltatlan körülmények között működő szemészeti klinika sorsa: bár a végső döntés csak jövő héten várható, információink szerint a Nyár utcából az egykori megyei kórház egyik épületébe költözhet az intézmény. 

Több mint tíz éve, 2011-ben költöztették a szemklinikát a 400 ágyas kórházból a Nyár utcába, s azóta rengeteg panasz érkezett elsősorban a betegek részéről, többnyire a körülményekkel kapcsolatban. A valamikor szépséges épületek a Nyár utcában már- már az enyészeté a volt Gyermekkórház udvarán, ahol ingajáratban látják el feladataikat az orvosok a műtő, a betegek, a gyermekek és természetesen az ambulancia között.

Az ambulancia az első pont, ahol eldőlnek a sorsok. Itt egy szűk folyosón állva kell várakozniuk a többnyire igen idős betegeknek, mivel kevés az ülőhely. A személyzet az ugyanott található szekrényekben elhelyezett kartonokhoz igen nagy küzdelemmel fér hozzá, a betegek nagy hőségben az udvaron állva várakoznak.

A tél beálltával egy kis várót is megnyitottak, hiszen éppen elég megpróbáltatás felmenni a magas lépcsősoron is. A betegszállítók sokszor bejárják a megyében található és az azon túli településeket is a legrászorultabbakat segítve, aki viszont busszal közelíti meg a klinikát, annak jól kell ismernie a helyi lehetőségeket.

A várakozás hosszúra nyúlik, mivel a lelkiismeretes vizsgálatok időigényesek, és többfélét is el kell elvégezniük a szakorvosoknak ahhoz, hogy pontos képet kapjanak.

A betegek már csak legyintenek, ha meghallják, s szörnyűbbnél szörnyűbb történeteket mesélnek - talán kissé el is túlozva a valóságot.

Szerkesztőségünket is megkeresték már többször panaszokkal: a leglényegesebb kérdés az, hogy mikor költözhet végleges helyére a szemklinika, mert akkortól megoldódni látszik az összes felvetett probléma.

Nos, ezúttal jó hírrel szolgálhatunk: információink szerint várhatóan a volt Baranya Megyei Kórház egyik épületében kap majd helyet a szemklinika, ahol korszerű körülmények között kezdheti meg még a nyár előtt működését. A végleges döntés a jövő héten várható a legutolsó bejárás után.

Képünkön: betegek várakoznak a szemklinika folyosóján.

Hárságyi Margit - Fotó - Kálmándy Ferenc