Zarándokközpont lehet Pécsből: Idrisz Baba türbéje vonzani fogja a muszlimokat, véli a polgármester

2013. február 08. péntek 09:05

Zarándokközpont lehet Pécsből: Idrisz Baba türbéje vonzani fogja a muszlimokat, véli a polgármester

Egymilliárd forintos támogatást hoz Pécsnek a városban található török műemlékek felújítása, ami a polgármester szerint kedvező hatással lesz a turizmusra - hangzott el péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Kilenc oszmán műemlék török beruházású helyreállításáról írtak alá szándéknyilatkozatot a magyar-török kormányfői találkozón. Ebből hat Pécsett illetve Baranyában található. A kijelölt török szakértő csoport a pécsi műemlékek állapotát már fel is mérte - olvasható a hirado.hu-n.

Pécsett Ferhád pasa dzsámija és Idrisz Baba türbéje mellett a Jakováli Hasszán pasa dzsámijához épített minaret felújítás szerepel a programban. Magyarországon ez az egyetlen olyan mecset, amely minarettel együtt maradt meg, és jelenleg sajnos életveszélyes - nyilatkozta korábban Bardi Terézia művészettörténész. 

Az építmények állapotát felmérő Isztambulból érkezett csoport vezetője, Serder Cam szerint országa abban érdekelt, hogy ezen több száz éves emlékek a lehető legjobb állapotba kerüljenek.



Pécs számára a rekonstrukciók több mint egymilliárdos támogatást jelentenek, ami a turizmusra is kedvező hatással lesz - közölte a Krónikával Páva Zsolt polgármester. A politikus szerint a szent életű Idrisz Baba sírboltja muszlim zarándokközpont lehet. (A síremlék a Rókusdombon, a pécsi Gyermekkórház kertjében található, címe: Nyár utca 8. - a szerk.)

Szigetváron az ott elhunyt Szulejmán szultán türbéjének felkutatását, valamint a helyi török ház és dzsámi felújítását 600 millió forinttal segíti a török kormány.

Forrás: Kossuth Rádió, 180 perc - Fotó: nemzetimuemlek.hu