Eltérítettek egy egyiptomi belföldi repülőgépet

2016. március 29. kedd 11:13

Eltérítettek egy egyiptomi belföldi repülőgépet

Eltérítettek és Cipruson kényszerítettek leszállni egy egyiptomi belföldi utasszállító repülőgépet kedden 60 emberrel a fedélzetén. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint magyar utas nem volt a fedélzeten. 

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság közleménye szerint az Egyptair légitársaság gépén 55 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodott. Az első médiaértesülések még 81 személyről szóltak. A gépnek a ciprusi Lárnaka repülőterén kellett landolnia.

A repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.
Az értesülések szerint az Egyptair légitársaság gépének pilótái leszállás előtt felvették a kapcsolatot a lárnakai légi irányítással, és engedélyt kértek a gépeltérítés miatti landolásra.

Egyiptomi állampolgárságú az a férfi, aki a testére erősített robbanómellénnyel fenyegetőzve eltérítette az egyiptomi légitársaság Airbus 320-as típusú utasszállító repülőgépét.
A férfi a leszállást követően elengedte az utasok többségét, négy külföldi utas és a legénység kivételével.

A ciprusi közszolgálati rádió értesülése szerint a géprabló politikai menedékjogot kért a hatóságoktól. Úgy tudni, hogy volt felesége Cipruson él.
Az al-Ahram című egyiptomi napilap helyi biztonsági erőktől úgy értesült, hogy a férfi az egyesült államokbeli atlantai egyetem professzora.
Nem terrorista indíttatású volt a Cipruson landolt egyiptomi repülőgép eltérítése - mondta Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő a közszolgálati televízióban rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A férfi a jelek szerint személyes okokból térítette el az EgyptAir légitársaság utasszállító repülőgépét - mondta az elnök. Elmondása szerint a gépeltérítő azt követelte a rendőrségtől, hogy adjanak át egy levelet volt feleségének, aki Cipruson él. Az arab nyelven írt levelet a leszállópályán veszteglő gép ablakán dobta ki.

MTI