Több mint tíz napja raboskodik egy kisfiú a párizsi reptéren

2016. április 01. péntek 15:09

Több mint tíz napja raboskodik egy kisfiú a párizsi reptéren

Több mint tíz napja várakoztatnak a hatóságok egy nyolcéves Comore-szigeteki kisfiút a párizsi Roissy repülőtéren, miután a gyerek egyedül és hivatalos papírok nélkül érkezett Franciaországba.

A kisfiút a hatóságok pénteken akarták kísérővel visszaküldeni a Comore-szigetekre, de a gyerek olyannyira dühös lett és sírt, hogy a kapitány nem volt hajlandó felengedni a repülőgépre - közölték a repülőtéri illetékesek. A gyereket ezek után a közeli Bobigny bíróságára kísérték, ahol döntenek a sorsáról.

A gyerek március 21-én egyedül érkezett az Air France egyik járatával a Roissy repülőtérre, és az unokatestvére francia útlevele volt csak nála. A nagynénje várta, akit rövid ideig őrizetbe is vettek, miután a kisfiú anyjának próbálta magát kiadni.

A gyereket az incidens után a repülőtér várakozó övezetében helyezték el, a kitoloncolásra váró illegális bevándorlók közé addig, amíg a rendőrség elvégezte a szükséges ellenőrzéseket. A párizsi Comore-szigeteki nagykövetség felvette a kapcsolatot a gyerek anyjával, aki elfogadta, hogy visszaküldjék a fiát.

A gyereket ezt követően is a repülőtéren várakoztattak, amíg megszervezték a visszautat. Eközben gyermekjogvédő szervezetek, köztük a La Voix de l'Enfant (A gyermek hangja) elítélték "bármilyen gyermeknek a közigazgatási elzárását, bárki is legyen, bárhonnan is jöjjön".

"Minden, a határokon egyedül megjelenő kiskorú védelemre és befogadásra jogosult Franciaországban" - emlékeztetett a szervezet a Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt egyezményre.

Tavaly nyáron a hatóságok több napon át várakoztattak a Roissy repülőtéren egy 3 és egy 6 éves kislányt, ami miatt ombudsmani vizsgálat indult. Bernard Cazeneuve belügyminiszter akkor "utasításba" adta, hogy kisgyerekek esetén az ellenőrzéseket nagyon rövid idő alatt le kell folytatni.

 

MTI