Tüdőszanatóriumot vegyenek!

2010. május 15. szombat 19:12

Tüdőszanatóriumot vegyenek!
Két sikertelen kiírás után, immár a harmadik alkalommal jelent meg ajánlattételi felhívás a Baranya Megyei Önkormányzat néhai tüdőszanatóriumára. A nagyjából másfélmilliárd forintra becsült ingatlan eladásából jelentős adósságállományát törlesztené a megye.

Közismert, hogy 2009 elején megszűnt a Mecsekben található tüdőszanatórium gyógyászati funkciója, mert az azóta létrejött egészségügyi integrációban a létesítmény nem kapott kiemelt szerepet, az önkormányzatnak pedig nem volt pénze a hosszú távú fenntartásra, modernizációra.

Ahhoz, hogy az ingatlan valós áron keljen el, módosítani kell a helyi építési szabályzatot, amit a pécsi önkormányzat meg is tesz. Ennek során jogszabályba foglalják a rekreációs célokat szolgáló beruházások engedélyét, így már nem csak egészségügyi intézmény működtethető a területen, hanem - a jövőbeni beruházó számára előnyösebb módon - akár wellness-hotel is.

Szécsi Zsolt városi főépítész mindehhez hozzátette, hogy a terület rekreációs célokra való átminősítése mellett az építési szabályzatban biztosítják az ott található növényvilág védelmét is, azaz a fákat sem vághatja ki az új tulajdonos. A PÉSZ módosítása „most van második körös véleményeztetésen", így a határozat csak valamikor a nyár folyamán válik véglegessé.

Dr. Farkas Tibor, a megyei önkormányzat gazdasági igazgatója úgy nyilatkozott: legkésőbb szeptemberre-októberre szeretnék nyélbe ütni az üzletet. Az ingatlan eladásával kapcsolatban már a harmadik pályázati felhívásnál tartanak, miután az első kettőt érvénytelenné nyilvánították. Ahogy fogalmazott: most olyan, ingatlanforgalmazással foglalkozó céget keresnek, aki megfelelő módon értékesíti az épületegyüttest és a hozzá tartozó területet, de természetesen egyéb értékesítési csatornákat is igénybe vesznek.

Archív képünkön a(z egykori) tüdőszanatórium épülete látható.

H. L. B.