A gólyák megszámlálásához kérik a lakosság segítségét

2024. július 01. hétfő 17:00

A gólyák megszámlálásához kérik a lakosság segítségét

Idén zajlik a 8. nemzetközi, egyben 15. hazai országos fehérgólya-felmérés, amelyhez a lakosság segítségét is kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. 

 

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint az MME arra kéri a lakosságot, hogy bárki, aki gólyafészket lát, küldje el a szervezetnek azt, hogy hol található a gólyafészek, volt-e költés idén, hány fióka repült ki és gyűrűzött volt-e a gólya.

Az adatokat az MME által fejlesztett, Android és iOS rendszeren is elérhető ingyenes Turdus okostelefonos alkalmazáson keresztül lehet beküldeni. Az app TermészetLesen ikonján belül található a Gólyales adatrögzítő felület, amelyben térkép nézetben kereshetők a fészkek, fotókat is lehet feltölteni, de az adatok beküldésére az adatbázis számítógépen használható felülete is alkalmazható.

Magyarországon 1941-ben volt az első országos fehérgólya-felmérés, ami 1958 óta ötévente zajlik. Az idén ötven éves MME 1974-es megalakulásakor önkéntesek és a nemzetipark-igazgatóságok bevonásával kezdte felmérni a fehérgólya-állományt.

A közlemény szerint az adatokra azért van szükség, hogy nyomon lehessen követni az állomány változását, a veszélyeztető tényezőket és ezek alapján a szakemberek ki tudják alakítani a madarak megfelelő védelmét.

A nyolc évtizede még 16 ezer páros fehérgólya-állomány 2019-re alig negyedére csökkent a legutóbbi országos fészekszámláláskor - emelik ki a közleményben.

MTI