Merényletre készültek az ünnepen, lecsukhatják a főkolompost

2024. október 22. kedd 13:30

Merényletre készültek az ünnepen, lecsukhatják a főkolompost

Kezdeményezte a letartóztatását az ügyészég annak a férfinak, aki társaival a sajtóhírek szerint október 23-ára tervezett fegyveres merényletet. A Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfői tájékoztatásából annyi kiderült, hogy a magyar szolgálatok a velük együttműködő amerikai partnerszolgálattól információt kaptak arról, hogy egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról.

 

A Fővárosi Főügyészség a letartóztatását indítványozza annak a férfinak, akit külföldi társhatóság jelzése alapján a Terrorelhárítási Központ hatékony közreműködésével vett őrizetbe a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda - írta a Magyar Nemzet az ügyészségtől kapott közleményükre hivatkozva.

Hozzátették: a férfi megalapozottan gyanúsítható alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével, amelyet a törvény öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget. A nyomozás külföldi társhatóságok jelzése alapján indult meg, a terheltet a rendőrség a Terrorelhárítási Központtal közös, szakszerű műveletben fogta el.

A Fővárosi Főügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozza.

A főügyészség álláspontja szerint az elkövetés körülményeire figyelemmel mind a bizonyítás jogellenes befolyásolásának, mind a bűnismétlésnek a veszélye valós, így enyhébb kényszerintézkedés nem jöhet szóba - írták, hangsúlyozva, hogy a letartóztatás elrendelésének tárgyában a nyomozási bíró várhatóan a mai napon dönt. Az ügyészség közleményében kiemelte, hogy az ügyben több gyanúsított van.

A Magyar Nemzet információi szerint az a gyanúsított, akinek a letartóztatását kezdeményezték nem rég lett nagykorú, úgy tudni, a többiek még tizennyolc év alattiak.

 

Ahogy arról a lap a Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása alapján is beszámolt, hétvégén a magyar szolgálatok a velük együttműködő amerikai partnerszolgálattól információt kaptak arról, hogy egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról.

A megfigyelés során az említett fórumon megosztott fényképekből és információkból az derült ki, hogy fegyverek beszerzését és használatát tervezik az akciót szervező fiatalok.

Tekintettel az elmúlt hónapok nemzetközi eseményeire is, amikor több vezető politikust értek fegyveres támadások, a magyar szolgálatok és a Terrorelhárítási Központ is kiemelt figyelmet fordítanak az ilyen jellegű információk ellenőrzésére és a szükséges intézkedések megtételére.


 

MTI