Orbán Viktor: már 754 kilométeren zajlik a védekezés, Dunaszekcsőn dolgozni kell

2024. szeptember 20. péntek 08:40

Orbán Viktor: már 754 kilométeren zajlik a védekezés, Dunaszekcsőn dolgozni kell

Az időjárási és a vízállás tetőzésével kapcsolatos eddigi előrejelzések is pontosnak bizonyultak, ami fontos, mert az előrejelzés a védekezés kulcsa - jelentette be a miniszterelnök sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

 

 

Orbán Viktor azt mondta: a Lajta esetében egy hosszú, tíz órás tetőzésen vannak túl, sikeresen védekeztek a tetőzés időpontjában, a helyzet az idő múlásával javulni fog, a Duna esetében pedig az árhullám tetőzése a péntek reggel megkapott jelentések szerint Komárom térségében lesz.

A Dunának erre a szakaszára is igaz az, ami a Lajtára, hogy lassú apadás várható - tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a csütörtöki 614 kilométerrel szemben, most már 754 kilométeren zajlik a védekezés: az első fokozatú készültséget 68 kilométerrel növelték meg, a harmadik fokozatú, legmagasabb védelmi készültséget pedig újabb 114 kilométeren rendelték el.

A hétvégére a készenléti szint, a figyelem folyamatos fenntartása a feladat - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs péntek reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

A kormányfő azt kérte minden parlamenti képviselőtől, az önkéntesektől és a polgármesterektől is, hogy szervezzenek figyelőszolgálatot, és legyen folyamatos a járőrözés.

A legnehezebb ugyanis ilyenkor, amikor az ember úgy érzi, hogy túl van a baj nehezén, hogy ne lankadjon a figyelme - jelentette ki.

Ennek megfelelően az árvízvédelmi operatív törzs folyamatosan működik - tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök a védekezés új elemeként említette, hogy míg eddig a Duna felső szakaszával kellett foglalkozni, most már a Budapesttől délre eső védműveket is ellenőrizni kellett. Három helyen, Bátán, Dunaszekcsőn és Baján kell dolgozni - mondta.

MTI - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd