Szenzáció: egy gólyaszülő nevelt fel öt fiókát

2024. július 04. csütörtök 13:41

Szenzáció: egy gólyaszülő nevelt fel öt fiókát

Június elsején Dunaföldvár belterületén, a 6-os út mellett fészkelő gólyapár egyik tagját áramütés érte. A bejelentők kérték a fiókák kimentését, attól félve, hogy az egyedül maradt gólyaszülő nem lesz képes ellátni őket, közölte a nemzeti park.

 

 

A Mezőfalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói egy kosaras emelővel segítették felmérni a fészekben lévő fiókák állapotát. Az öt gólyafióka egészséges, a nevelési időszaknak megfelelő kondícióban volt.

Ezután minden érdeklődőt tájékoztattak, hogy a fiókák a fészekben maradnak, a szülőmadár egyedül is képes lesz ellátni őket, de a fiókák magas száma miatt folyamatosan figyeljik őket.

A természetvédelmi őrök munkáját napi szinten segítették a Dunaföldvári Mezőőrség mezőőrei, a Dunatúra Egyesület tagja, valamint helyi lakosok, akik rendszeresen beszámoltak a fiókák állapotáról.

Július elejére a fiókák olyan nagyok lettek, hogy fészek már lassan kicsi nekik.

Szemmel láthatóan mind az öten jól fejlettek, egészségesek, a fészek elhagyása előtt állnak. A gólyaszülő egyedül is tudta teljesíteni a feladatát, és mind az öt fiókát felnevelte.

A nemzeti park munkatársai köszönik a segítséget mindenkinek, akik Dunaföldváron folyamatosan figyelték a gólyákat, és tájékoztattak bennünket az állapotukról!

Forrás: DDNP - Fotó: Vicsik Boglárka