Csúcsborok lehetnek az idei termésből

2009. november 27. péntek 19:08

Csúcsborok lehetnek az idei termésből
Egyszerre tekint optimizmussal vegyes várakozással és az új kihívásokra választ kereső latolgatással a Pannon Borrégió a 2009-es év felhozatalára. Az szinte biztos, hogy az idei év kiválónak ígérkező fehérborai mellett a vörös fajták esetében igazi csúcsborok születésének lehetünk tanúi. A már-már állandósuló időjárási változások azonban számos kérdést vetnek fel, mind a borkészítés mikéntjéről, mind a fogyasztási szokások esetleges változásáról.

Az évjárat egyik sajátossága volt a július elejéig - szinte napi rendszerességgel - érkező csapadék, amely fejlődési szempontból szerencsés időpontban érte a szőlőt - magyarázta a Pécsi Újság.hu-nak Kozma Pál, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője.

Mint emlékeztetett, ez után következett egy hosszú, száraz és forró periódus, amelynek következtében a vegetációban mért hőösszeg bőven meghaladja az ötvenéves átlagot - a fajták korán zsendültek és dinamikusan halmozták fel a cukrot. A borok harmóniájáért felelős savak aránya is igen gyors változott - leginkább ez állította kihívások elé idén a borászokat.

Kozma szerint mind a korai zenit, mind a késői olaszrizling kiemelkedő minőséget produkált idén, de e téren a Pécsett kiemelt figyelemmel kísért cirfandli sem lóg ki a sorból. Ez utóbbiból idén is készült édes, desszertbor-változat, annyi különbséggel, hogy az effajta borok készítéséhez szükséges bogyótöppedéssel nem kellett a késői szüreti időszakig várni - emelte ki Kozma. Kiemelkedően magas minőségű vörösborok születnek a Pannon Borrégió területén a szakember szerint.

Főként a világfajtákat kedvelőket kényezteti 2009: a merlot szokatlanul nagy koncentráltságot mutat, de e tekintetben nem sokkal marad el tőle a cabernet sauvignon és a cabernet franc. Kozma becslése szerint az idei évjárat - minőség tekintetében - akár az utóbbi évek etalonjának tekintett 2006-os évet is meghaladhatja.

Villányban csak megerősíteni tudták a pécsi tapasztalatokat. Ott szinte az összes fajtától sokat várnak azok a termelők, akik helyesen választották meg a szüret időpontját - tájékoztatta lapunkat Nagy Gergely, a hegyközség titkára.

Balikó Gergő – Illusztráció: MTI Kálmándy Ferenc