EHÖK: botrány van, meg sumákolás

2010. december 16. csütörtök 18:57

EHÖK: botrány van, meg sumákolás
Mint megírtuk már, szűkszavú sajtóközleményben tájékoztatta a közvéleményt a PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) Küldöttgyűlése arról, hogy december 15-én bizalmatlansági indítvánnyal visszahívták a PTE EHÖK elnökét, Herendi Ferencet. A menesztést „számos területen tapasztalt, többszörös vezetői felelőtlenséggel” indokolták. Több EHÖK-döntéshozó úgy nyilatkozott lapunknak, hogy az ügyet szeretnék az egyetem falai közt tartani, amely - közpénzekből működő intézményről lévén szó - különös hozzáállás. A PTE folyosóin már régóta pénzügyi visszaélésekről folyik a szóbeszéd a hallgatói önkormányzattal kapcsolatosan, a mostani vezetőcsere valószínűleg felerősíti ezeket a hangokat. A híreszteléseket az EHÖK-tagok sem oszlatták el, hiába kérdeztünk tucatnyi "tűzhöz közeli" egyetemistát és egyetemi vezetőt csütörtökön, teljes a hírzárlat.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat tisztségviselőit a szervezet alapszabálya értelmében a kari hallgatói önkormányzatok (HÖK) vezetőiből, illetve az EHÖK elnökéből és alelnökeiből álló küldöttgyűlés jogosult megválasztani, valamint posztjáról eltávolítani.

Telefonon felkerestük a küldötteket, ők azonban nem bizonyultak közlékenynek az üggyel kapcsolatban - a kari hallgatói önkormányzatok vezetői konkrétan egytől egyig visszautasították a nyilatkozattétel lehetőséget. Mint Belák Máté, az orvosi kar hallgatói önkormányzatának elnöke fogalmazott: ők azt szeretnék, ha a vezetőcsere egyetemi ügy maradna.

Bálint Dávid, a PTE EHÖK sajtóreferense úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a leváltott vezető, Herendi Ferenccel szemben az EHÖK belső vizsgálatot folytat a felelőtlenségek pontos hátterének feltárása végett.
.



- Ennek lezárásáig nem szeretnénk részleteket elárulni, és egyelőre az indítvány szövegét is csak a küldöttgyűlés tagjai ismerhetik meg. Amíg folyamatban van a tények feltárása, addig nem áll módomban többet közölni arról sem, milyen jellegű vezetői felelőtlenség miatt váltották le az elnököt - mondta el a sajtóreferens.

A visszahívást követően a testület ügyvivő elnökének a korábbi alelnököt, Zag Gábort választották. Az újdonsült vezetőt sikerült telefonon elérnünk, de ő sem oszlatta el a homályt.

- A témában még nem szolgálhatok semmilyen konkrétummal. Információim szerint azonban nem történtek pénzügyi visszaélések az önkormányzatnál - mondta Zag Gábor, az EHÖK frissen megválasztott ügyvezető elnöke.

Természetesen szerettünk volna lehetőséget adni Herendi Ferencnek is, hogy ismertesse álláspontját, de az ex-vezetőt hiába hívtuk, nem vette fel a telefont. Herendi mellett egyébként Varga Norbert általános alelnököt és Pintér Mihály titkárt is leváltották, az egyetem az ő felelősségüket is vizsgálja.

Az EHÖK olyannyira teljes hírzárlatot rendelt el, hogy a váltás pontos okait még a csütörtökön ülést tartó Szenátus tagjai sem ismerhették meg.

A testület hallgatása mindenesetre nehezen érthető, hiszen ezzel valószínűleg csak tovább erősítik a szervezet körüli pénzügyi visszaélésekről szóló pletykákat.

(A PTE EHÖK sajtóközleményét lásd a kapcsolódó írásoknál jobbra - a szerk.)


Képünkön
a leváltott elnök, Herendi Ferenc látható.

Palotás P. - Fotó: PTE