Csaknem félszáz programot kínál PécsLIT irodalmi fesztivál

2024. szeptember 09. hétfő 11:30

Csaknem félszáz programot kínál PécsLIT irodalmi fesztivál

Hat napon át mintegy ötven programmal, közöttük elsőkötetes és már befutott szerzőkkel várja az érdeklődőket a negyedik alkalommal jelentkező PécsLIT irodalmi fesztivál szeptember 9. és 14. között a baranyai vármegyeszékhelyen, a pécsi Tudásközpontban - közölték a szervezők az MTI-vel.

 

A Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat által szervezett fesztivál a magyar kortárs irodalom egyik legnagyobb vidéki rendezvénye idén is író-olvasó találkozókkal, zenés irodalmi eseményekkel, irodalmi sétával várják az irodalom iránt érdeklődőket.
Délelőttönként óvodásoknak, iskolásoknak szóló programok lesznek a kínálatban, délután pedig elsőkötetes és már ismert szerzők lesznek a fesztivál vendégei.

Idén Pécsen vendégeskedik az idén Artisjus Irodalmi Nagydíjat kapott Rakovszky Zsuzsa, a monumentális nagyregénnyel jelentkező Darvasi László, de Szvoren Edina, Háy János, Nyáry Krisztián és Kemény Lili is a rendezvény vendége lesz.

A pécsi kötődésű szerzők közül Simon Bettina és Horváth Viktor is bemutatja majd új kötetét, továbbá Simonfalvi Ancsa, aki idén az Elsőkönyves kategóriában kapott Év Gyerekkönyve díjat.

A fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan idén sem marad külföldi vendég nélkül. A Budapesti Goethe Intézet jóvoltából Pécsre érkezik a kortárs német irodalom egyik legfontosabb írója, Daniel Kehlmann.

A fesztiválon öt eseménnyel képviselteti magát a Bertók-pódium, amely szervezőinek célja, hogy Bertók László Kossuth-díjas pécsi költő, könyvtáros nevének védjegye alatt gazdagítsák Pécs kulturális életét. A pódium vendége lesz Biró Zsombor Aurél, Kállay Eszter, Láng Orsolya, valamint két műhely, a Nincs Online folyóirat és a Hervay-könyvek.

A PécsLIT idei új partnere a Bóbita Bábszínház, amely egy előadással csatlakozik a fesztiválhoz. A programsorozat kísérőeseményei között lesz Nick Cave életrajzi könyvének zenés bemutatója, továbbá a Balla Gergely x konkoi produkció is, ezek helyszíne a belvárosi Nappali bár lesz, illetve idén is lesz irodalmi séta a fesztivál utolsó napján.

A javarészt a pécsi Tudásközpontban zajló fesztivál részletes programsora a www.pecslit.hu oldalon érhető el.


 

MTI