Hálaadó szentmisén ünnepelték a Magyarok Nagyasszonyát

2024. október 09. szerda 15:04

Hálaadó szentmisén ünnepelték a Magyarok Nagyasszonyát

Október 8-án, Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya ünnepén hívek és zarándokok sokasága érkezett a máriakéméndi kegyhelyre. Az eseményről a kegyhely munkatársa írt beszámolót, melyet a Pécsi Egyházmegye szerkesztve adott közre:

 

.

Ezen a napon a kegyhelytörténeti kiállítás is nyitva tartott, így a szertartás előtt volt alkalom, hogy az érdeklődők megtekinthessék. A hívek közössége Molnár Katalin nyugalmazott hitoktató és sekrestyés vezetésével imádkozta a rózsafüzért, miközben szentgyónásra is volt lehetőség.

 

A szentmise szónoka Bukovics István volt, aki nyolc település, köztük Máriakéménd plébánosa. Szeretettel köszöntötte a megjelent híveket és a zarándokokat, akik a plébánia területéről érkeztek, de sokan jöttek Baranya vármegye más részeiből is. István atya külön köszöntötte a Tolna vármegyei Aparhantról érkezett híveket.

 

A szentbeszédben elhangzott, hogy Mária égi édesanyánk, mindenkor patrónánk, s ha nem tekintenénk fel rá, magunk is elpusztulnánk. A szónok beszédében kiemelte, amikor a Szűzanyát, mint a Magyarok Nagyasszonyát ünnepeljük, akkor történelmünk eleire, különösen Szent Istvánra gondolunk. Magyarok Nagyasszonya ünnepe annak állít emléket, hogy Szent István halála előtt Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát. A felajánlás óta a Magyarok Nagyasszonyaként is tiszteljük a Szűzanyát, XIII. Leó pápa pedig 1896-ban külön ünnepként való tartását engedélyezte a magyar nép számára.

 

Mindannyiunknak nagyon fontos, hogy jó kapcsolatunk legyen a Szűzanyával. Ahogy a házasság is csak akkor működhet megfelelően, ha mindkét fél odafigyel egymásra, s ha mindkettő egyetértést tanúsít a másik iránt, hangzott el a prédikációban.

A szentmise a Boldogasszony anyánk énekkel zárult, mely Mária országának és a magyarok egységének eszméjét fejezi ki számunkra. Bukovics István atya a szentmise végén megköszönte a Tihanyi Tiborné helyi kántornak és a hásságyi énekkarnak a szép énekeket.

 

Az ünnep végén a zarándokokat a templom előtt agapé várta, melyet a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör tagjai és a helyi hívek készítettek, így kedveskedve és megtisztelve azokat, akik ellátogattak hozzánk ezen a szép, mondhatni szinte nyárias októberi napon.

Forrás: Pécsi Egyházmegye