Hamarosan a régi fényében tündökölve kapja vissza Pécs a Nemzeti Kaszinó épületét

2024. szeptember 04. szerda 09:13

Hamarosan a régi fényében tündökölve kapja vissza Pécs a Nemzeti Kaszinó épületét

Már a kivitelezési közbeszerzésnél tart a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi központjaként újjáépülő Pécsi Nemzeti Kaszinó építési projektje. A megjelent hirdetmény szerint az MCC pécsi épülete teljes felújításon esik át, beleértve az építészeti, mélyépítési, épületvillamossági, épületgépészeti, erősáramú, gyengeáramú és minden egyéb szükséges munkanemeket, számolt be róla a Magyar Építők.

 

A közbeszerzésből az is kiderül, hogy a Mária utcai épületet városi közösségi és oktatási funkcióval látják el a felújítása során.

 

 

 

Az eredeti színekhez festőrestaurátori munkálatok szükségesek

A projektben egy új oktatási épületrésszel is bővítik a leendő központot (A/2 épület), valamint visszaépítik a Pécsi Nemzeti Kaszinó eredeti elemeit. A meglévő épület (A/1) helyi védettség alatt áll, az eredeti színek meghatározásához külső és belső festőrestaurátori munkálatok szükségesek.

A védett homlokzat örökségvédelmi rekonstrukciója mellett az egykori bálterem komplex előadó- és rendezvényteremként történő felújítására is sor kerül. Utóbbi alkalmas lesz a jövőben az MCC oktatási programjának befogadására, valamint további kulturális vagy a városi élethez kötődő rendezvény megtartására is.


Az időjárás és a vandalizmus egyaránt sújtotta

Mindezek mellett a leendő nyertes feladata lesz a Mária utcai telekrész kollégiumi épülettel való beépítése (B épület) is, valamint egy mélygarázs létesítése. A projektben létrejön a egy új sétány is a Király utcát a Mária utcával összekötve. Az udvart ugyanakkor közösségi és pihenő térré fejlesztik.

 


Az ingatlanon található további, funkciójukat vesztett és használhatatlanná vált melléképületek elbontásra kerülnek, így az egész ingatlan egységes koncepció mentén újul meg a fenntarthatósági elvek érvényesülésével.

Ahogy azt korábban is jeleztük, az 1896-ban átadott neoreneszánsz stílusú épület jelenleg rendkívül rossz állapotban van, többek között a Király utcai homlokzata is jelentősen károsodott, az időjárás viszontagságai, a karbantartás hiánya, valamint az időnkénti vandalizmus miatt.

Forrás: magyarepitok.hu