Hímes tojásokból nyílt kiállítás a bátai bazilikában

2024. szeptember 16. hétfő 15:17

Hímes tojásokból nyílt kiállítás a bátai bazilikában

Az Ars Sacra Fesztivál programjait gazdagítja az a különleges kiállítás, mely szeptember 14-én, az egyházmegyei zarándoklathoz és a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kötődő szentmise előtt nyílt meg a bátai kegyhelyen. A hímes tojásokat bemutató kiállítás a bizonyítéka, hogy a népművészet is tud szakrális tartalmat közvetíteni. A tárlatot megnyitotta Felföldi László pécsi megyéspüspök.

 

 

Báta a középkorban a Szent Vér kultuszhelye volt. Ennek emléke és hatása megmaradt a török pusztítás után is. A Sárközben Báta maradt az egyedüli katolikus település, az összes sárközi falu protestáns lett. Ez annak köszönhető, hogy Bátán rendkívül erős volt a Szent Vér iránti tisztelet és itt volt hagyománya a piros színű húsvéti hímes tojás készítésének és ajándékozásának, melynek színe a Krisztus vérére való utalás - mondta el a megnyitón Sümegi József diakónus, történész, a bátai kegyhely őre.

 

A bazilika falai között berendezett kiállítás dr. Lehel Péterné, a népművészet mestere munkáiból készült. A tárlat anyagát a művész állította össze, s a megnyitón beszélt is a kiállítás anyagáról, valamint a tojásírás hagyományairól, mely a 20. század közepén éledt újjá. A művész a nagymamájától tanulta a mesterséget és örökölte a mintegy 300 darabos mintagyűjteményt. Elmondta, hogy örökségét és tudását ő is igyekszik tovább adni az utána következő generációknak.

 

Felföldi László pécsi megyéspüspök köszöntőjében gyermekkorának egyik emlékezetes mondását idézte, melyben azt kérték a gyermekektől, hogy úgy vigyázzanak a rájuk bízott dologra, mint egy hímes tojásra. A sokak számára ismerősen csengő felszólítás a hímes tojás csodájának hármas üzenetére utal - emelte ki a püspök.

 

A hímes tojás az élet titkát, szépségét és valóságát hordozza, éppen úgy, mint mi, emberek. Mindnyájan az élet, az isteni szeretet hordozói vagyunk, akikre az Isten a szeretet üzenetét, szépségét bízta. Küldetésünk van, üzenetet írtak ránk, ahogy a hímes tojásra, hogy Isten szeretetüzenetét el tudjuk mondani a világnak.

 

A kiállítás bemutatja a tojásírás folyamatát, eszközeit és mintáit, a gyűjtemény legértékesebb hímes tojásai pedig üvegvitrinekben megtekinthetők. A kiállításon, mely november elejéig látogatható a bazilikában, a művész unokáinak munkái is láthatók.

Forrás: Pécsi Egyházmegye