Igen jelentős árhullám érkezik a Dunán, Mohácsnál öt méterrel emelkedik a vízszint

2024. szeptember 13. péntek 11:02

Igen jelentős árhullám érkezik a Dunán, Mohácsnál öt méterrel emelkedik a vízszint

A Duna vízgyűjtő területein hullott rengeteg csapadék miatt máris árhullám indult el a Dunán, amelynek hatására Mohácsnál néhány nap alatt hat méterrel emelkedik a folyó vízszintje. Mivel azonban a hétvégén óriási mennyiségű eső és hó várható az Alpokban, az árnak bőven lesz még utánpótlása, azaz a tetőzés időpontja és mértéke még erősen kérdéses.

 

 

Még pénteken reggel is igen alacsony, 177 centis volt a Duna vízszintje Mohácsnál, a folyó magyarországi, felső szakaszait már elérte az árhullám eleje, ott néhány napon belül harmad- és másodfokú védelmi készültséget kell elrendelni.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság előrejelzése hat napra szól, annak alapján jövő csütörtökön 680-as vizet várnak Mohácsnál, ami megközelíti az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét, azaz a hétszáz centimétert. (A másodfokút 850, a legmagasabb szintűt 950 centiméternél rendelik el.)

Mindez azonban még biztosan nem jelenti az ár végét, ugyanis a következő napokban ismét óriási mennyiségű csapadék zúdul a Duna vízgyűjtő területeire.

A meteorológiai szolgálat szerint Ausztriában lesznek helyek, ahol az ötnapos csapadékösszeg meg fogja haladni a 250, kisebb körzetekben akár a 350 millimétert is, mindez egyértelműen azzal is jár, hogy bőven lesz utánpótlása a Dunán levonuló víznek.

A folyón egyébként az évezred első nagyobb árhulláma 2002 nyarán érkezett, és az augusztus 18-i 848 centiméteres budapesti tetőzésével az ott addig mért legnagyobb vízszintet eredményezte.


Ám nem kellett sokat várni, 2003. augusztus 29-én majdnem (egy centiméter híján) megdőlt a valaha mért legkisebb érték is, 52 centiméteres vízállással. A kettő között mindössze 1 év és 11 nap telt el.

 

A következő csúcsérték 2006 tavaszán született, az április 4-én bekövetkezett 860 centiméteres tetőzéssel.

Az ezt követő évek átmenetileg rekordoktól mentesek voltak, bár 2010-ben a legnagyobb, 2011-ben pedig a legkisebb vízállást igencsak megközelítették a vízszintek.

Majd jött 2013, és egy újabb, minden eddiginél nagyobb árhullám vonult le a Dunán, Mohácson 964 centimétert mértek.

Az ezt követő években tíz évig nem alakultak ki jelentősebb áradások a folyón. Idén júniusban viszont Mohácsnál 779, tavaly szilveszterkor pedig 805 centis vizet mértek.

Képünk archív felvétel.

M. B.