Javában zajlik a lomtalanítás Pécsett, a lomizók és az őrzők is színre léptek

2024. március 27. szerda 09:39

Javában zajlik a lomtalanítás Pécsett, a lomizók és az őrzők is színre léptek

Hetek óta tart a tavaszi lomtalanítás Pécsett, az utcákra bontott időpontok megtalálhatóak a Dél-Kom honlapján. A lomokra azonban nem csak a szolgáltató emberei, hanem a hivatásszerűen gyűjtögetők is lecsapnak.

 

 

 


 

Különös jeleneteknek lehetünk szemtanúi ezekben a napokban, ha azokban az utcákban sétálunk, ahol éppen esedékes a lomtalanítás.

Amint valamelyik ház elé kiteszik a számukra értéktelen holmikat a tulajdonosok, szinte azonnal megjelennek a lomizók, akik előbb széttúrják, majd különválogatják a még hasznosíthatónak gondolt dolgokat. 

Sőt, mivel a felhozatal helyenként igen jelentős, ezért nem jut minden kupachoz a válogatáshoz értő emberük, színre lépnek az "őrzők", akiknek az a feladatuk, hogy megakadályozzák, hogy más gyűjtögetők csapjanak le a lomokra.

Nem ritka az sem, hogy hangos szóváltás alakul ki a különböző csoportok között, de állítólag a tettlegesség is előfordul, ha a verbális csata nem hoz eredményt.

 

A lomtalanítás keretén belül egyébként a szolgáltató elszállítja a háztartásokban feleslegessé vált, a rendszeresített hulladékgyűjtő edényben méretük miatt el nem helyezhető, kiselejtezett lomhulladékot (pl. nagyobb méretű berendezési tárgyakat, bútorokat, ágybetéteket, stb.).

A lomtalanítás keretén belül nem szállítják el:

építési, bontási törmeléket (pl. beton, tégla, csempe, ragasztó, cserép, kerámia és azok keveréke, ablaküveg, síküveg);
a kerti biohulladékot (pl. fanyesedék, faág, lomb);
háztartásokban keletkező vegyes hulladékot (kommunális hulladék);
elkülönítetten gyűjthető papír, műanyag- és fémhulladékot;
ipari, mezőgazdasági vagy szolgáltatási tevékenység során képződött fém- és egyéb hulladékot (pl: autóalkatrész, szerszámok);
állati tetemet, trágyát;
elektronikai hulladékot (pl., háztartási gépeket, számítástechnikai eszközöket, ezek alkatrészeit, szórakoztató eszközöket - rádió, TV, lejátszók, szerszámgépeket);
veszélyes hulladékot (pl. akkumulátor, festékes-, vegyszeres doboz, hígító, permetezőszer maradék, olajos hulladék, gyógyszer, gumiabroncs, stb.)

 

Építési törmelék, kerti biohulladék, elektronikai hulladék, veszélyes hulladék az önkormányzati rendelet szabályai szerint elhelyezhető a város három hulladékudvarában (Eperfás út 3., Szigeti tanya 12-14. Postagalamb u. 3.) egész évben, hétfőtől-szombatig 7-15 óráig.


A hulladékot az adott napon reggel 6 óráig kell kihelyezni a gyűjtőjárat számára!


M. B.