Jön az újabb csata Kertvárosért, időközi választáson dől el, ki lesz a képviselő

2024. június 22. szombat 10:14

Frissítve: 2024. június 22. szombat 10:31

Jön az újabb csata Kertvárosért, időközi választáson dől el, ki lesz a képviselő

Miután a Kúria formai okok miatt elutasította a nemzeti oldal jelöltjének felülvizsgálati kérelmét, s a döntés ellen további fellebbezésre nincs lehetőség, időközi választásra kerül sor a pécsi 15., azaz a legnagyobb kertvárosi választókerületben. Június 9-én a polgári szövetség és a balliberálisok jelöltje is azonos számú voksot kapott.

 


 

A polgári oldal jelöltje, Vörösné Deák Andrea és a balliberálisok aspiránsa, Fürj Csaba egyaránt 1224 szavazatot kapott. 

A döntetlent hozó választást követően Vörösné Deák Andrea jogi képviselője útján felülvizsgálati kérelmet nyújtott be előbb helyben, majd annak elutasítását követően a Kúriához.

Utóbbi bíróság formai okokra hivatkozva szintén elutasította a beadványt, s ez a döntés immár jogerős.

Ezzel eldőlt, hogy a kertvárosi körzetben időközi választásra kerül sor. 

A törvény értelmében a Helyi Választási Bizottság azt olyan időpontra tűzi ki, hogy az eredeti voksolás időpontjától számított hetvenedik és kilencvenedik napja közé essen. Erre tehát kora ősszel lehet számítani.

Lényeges tudnivaló, hogy az időközi választáson bárki indulhat, aki megfelel a jogi feltételeknek, s összegyűjti a megfelelő számú ajánlást.

Vagyis nemcsak azok próbálkozhatnak ismét, akik eredetileg is indultak (sőt, ez számukra sem "kötelező", bár a két éllovas távolmaradása szinte kizárt), hanem akár új szereplők is ringbe szállhatnak.

A választás tétje az, hogy tovább tudja-e növelni többségét a nemzeti oldal a pécsi közgyűlésben, azaz egyáltalán nem babra megy a játék.

 

M. B.