Korábban kezdték meg Villányban a kékoportó szüretelését, kiváló a minősége
2017. augusztus 29. kedd 16:08

Villányban a meleg időjárás miatt a szokásosnál öt nappal korábban kezdték meg a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó szüretelését; a minőség nagyon jónak ígérkezik, a mennyiség az átlag körül várható - közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára kedden az MTI-vel.
Nagy Gergely tájékoztatása szerint a borászok jó része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hét második felében pedig a borvidék egészén kezdődik fajta betakarítása.
A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta idei terméséről azt mondta: a minőség nagyon jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodóak. A kedvező meleg időjárás miatt némileg töppedtek a szőlőszemek, azonban ez mennyiségkiesést nem fog okozni - fűzte hozzá. A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik. Az idei mennyiség a várakozások szerint inkább felsőértékéhez közelít - emelte ki.
Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztett Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Októberben szedik a Sauvignont, amelyet 437 hektáron termelnek.
A hegyközségi titkár szerint, ha marad a meleg időjárás, akkor a bordeaux-i fajták szüretének időpontja is előrébb jöhet, az egyes szőlőfajták érési ideje pedig összetorlódhat, ami komoly technológia és logisztikai kihívás elé állíthatja a borterelőket, az évjárat minőségét azonban nem befolyásolja.
MTI
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Ingyenes a parkolás Pécsett az...
- Ébresztő úttörőzenekarral, majálisok,...
- Idén is díjazták a Pécsi Balett...
- Már most megkezdődik a szúnyogok...
- A pécsi varjak köszönik, jól vannak:...
- Ma 75 éves Garami József, a...
- Erős üzenetet küldtek Pécsre: az...
- Figyelem, költözik az urológiai...
- Közösségben épülhetnek fel a...
- Helyi termelőtől vásároltam...