Magyar cirkuszcsillagok a POSZT-on: varázslat csütörtöktől vasárnapig

2014. június 11. szerda 10:27

Magyar cirkuszcsillagok a POSZT-on: varázslat csütörtöktől vasárnapig

A magyar színházi világ legnagyobb eseményeként számon tartott tíznapos fesztivál ebben az évben a hazai cirkuszművészet legkiemelkedőbb eseménye is egyben. „Mi nem magunkat ünnepeljük a POSZT-on, hanem a több ezer éves cirkuszművészetet!" - mondja Kriza Zsigmond a Magyar Cirkusz és Varieté (MACIVA) igazgatója. Marosi Antal beszélgetett vele.

A régi fényét, életerejét visszaszerző és a hazai közönséget újra meghódító MACIVA alapításának 60. évfordulóján a magyar cirkuszlegendák előtt is tisztelegve, az egykori hőskorszak utazócirkuszi hangulatát felidézve különleges, sátras születésnapi cirkuszműsort mutat be a Pécsi Országos Színházi Találkozón, 2014. június 12. és 15. között, az Expo Centernél.

- Sokan nem értik, hogy mit keres egy cirkuszi műsor a Pécsi Országos Színházi találkozó programjai között.
- A más művészeti ágaktól eltérő, sajátos cirkuszművészet ma már egyenjogúvá vált, éppen olyan művészeti tevékenység, mint az, ahol az alkotó látásmódjának köszönhetően visszaköszön a valóság egy-egy szelete. A cirkuszművészetet a közönség érdeklődése, rajongása formálta: a régi kínai publikum már négyezer évvel ezelőtt lelkesen ünnepelte a bátorságot, erőt, kitartást megtestesítő artisták produkcióit - mondja Kriza Zsigmond.

Az igazgatót láthatóan nem zavarja az értetlenségem, türelmesen és lankadatlanul sorolja az összefüggéseket.

- A cirkusz persze örök, és Magyarországon is újra nagyon népszerűvé vált, az elmúlt néhány esztendőben ismét sokezer néző fedezte fel és vette újra birtokba a cirkuszt. Közép-Európa egyetlen kőcirkuszának, a Fővárosi Nagycirkusznak látogatottsága évtizedek óta nem látott mértékben megnőtt. A magyar törvényhozás és a kormány is a közönség mellé állt. Beemelték a jogrendszerbe a cirkuszművészetet, a MACIVA pedig nemzeti intézményi minősítést kapott. Ami pedig az elismeréseket illeti - meg kell említeni Richter Flóriánt - a Monte Carló-i cirkuszfesztivál egyetlen magyar bajnokát - aki átvehette a Magyarország Arany Érdemkeresztjét. Édesapja, Richter József pedig idén Érdemes Művész lett. Van tehát mire büszkének lennünk, ezért a POSzT-on is világszínvonalú produkciókat láthat a nagyérdemű.

A Fővárosi Nagycirkusz pécsi gálaműsorán igazi világsztárok, így a sokszoros fesztivál győztes német Casselly család elefántakrobatái és a lovas akrobata Richter csoport mellett megcsodálhatjuk a jövő fiatal magyar artistacsillagait is. Valamennyien felejthetetlen, igazi élményeket nyújtanak majd, amilyeneket egy önálló művészeti ágnak nyújtani kell.

Képünkön: porondon Richter Flórián lovas magasiskolája.

Marosi Antal