Mayer Mihály celebrálta a búcsúi szentmisét

2024. augusztus 22. csütörtök 18:08

Mayer Mihály celebrálta a búcsúi szentmisét

A búcsúi szentmisét Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspök mutatta be, aki idén ünnepelte pappá szentelésének 60. és püspökké szentelésének 35. évfordulóját. Az eseményről a kegyhely munkatársa írt beszámolót, melyet szerkesztve adunk közre.

 

A szentmise kezdetén a közösség plébánosa, Bukovics István köszöntötte a nyugalmazott püspököt, a máriakéméndi polgármestert, a híveket és a zarándokokat.

 

Püspök atya beszédében kiemelte, hogy mindannyiunk szemében egy különleges település Máriakéménd, hiszen a nevében is benne van a Mária szó, az a név, ami a kegyhely névadója is. A Szűz Máriáról elnevezett falu megnevezése méltó a búcsújáróhely rangjához, mely ősidők óta összegyűjti a híveket és zarándokokat. A megimádkozott templom falai és a szent hely mindenki előtt nyitva áll, s ezen a helyen mindnyájan erőt meríthetünk az évszázadok kegyelméből. Az Úristen velünk van ezen a csodás helyen, hiszen itt mindenki megérezheti azt a kisugárzást, amit az elődök imái a falakba véstek. Ha a kövek és falak beszélni tudnának, folyamatosan ezt közvetítenék számunkra.

 

A templomokat régen mindig kelet-nyugati irányban tájolták. A reggeli szentmiséken a sötétebb, nyugati oldalról érkező hívek az ajtón át belépve a templomba, ahol a napfény ragyogó voltát pillanthatták meg. A templom legfontosabb része a szentélyben elhelyezett tabernákulum, a szentségház, mely őrzi az Oltáriszentséget. Amikor a hívek a templomba lépve térdet hajtanak, a tabernákulumban jelenlévő Krisztust köszöntik.

 

A szónok beszédében kiemelte, hogy korunk világában, nem könnyű a helyes utat megtalálni, olykor minden a feje tetejére áll, s mindenki diktálni akar. Sokszor a politika hoz erkölcsi törvényt, vagy szabja meg az egyházaknak, mit tegyen. Talán sokan nem tudják, de az európai uniós zászló nem a tagállamok számának csillagait jelképezi, hanem éppen tizenkét aranyszínű csillagot ábrázol, amelyek kék alapon egy kört alkotnak. A tizenkét csillagból álló koszorú a mindenség királynőjének méltóságára utal. A kék szín pedig nem más, mint a Szűzanya színe. Ezért fontos, hogy megmaradjon kultúránk az eredeti eszmék mentén. Nem szabad hagynunk, hogy a közéletben tabu legyen a keresztény világ, s bátran merjük vállalni istenhitünket, vallásunkat. Mi vagyunk kevesebben, de a kisebbség sokszor csodákra képes, így ha kitartunk hitünk mellett, a világot jobb irányba vihetjük - zárta szentbeszédét Mayer Mihály nyugalmazott püspök.

 

A szertartás végén Bukovics István plébános megköszönte püspök úrnak a prédikációt, és a szederkényi énekkarnak a szép énekeket, mellyel ünnepélyessé tették a búcsút.

 

A hála és köszönet jeleként Fábiánné Mester Rita, Wilhelm Fülöp és Mammel Krisztina adták át püspök úrnak Máriakéménd és Hásságy települések ajándékait. A szentmise végén a Himnuszt és a Boldogasszony anyánk kezdetű éneket énekelték el a hívek. A búcsúi ünnep az egykori kolostorból kialakított zarándokszállás épületében szeretetvendégséggel zárult.

Forrás: Pécsi Egyházmegye