Megtaláltuk Pécs legkakaósabb, legnagyobb kakaós csigáját, amiből egy is elég

2024. október 08. kedd 10:45

Megtaláltuk Pécs legkakaósabb, legnagyobb kakaós csigáját, amiből egy is elég

Fizikából tudhatjuk, az ék, a csavar, a retesz az egyszerű gépek közé tartozik. De mi van a csigával? Főleg, ha kakaós! A válasz egyszerű. Ha Blum Károlyné, Margit szorgos tenyereiből került ki, akkor nagyon finom. A  pécsi Babits gimnázium diákjai, dolgozói tudnának erről többet is mesélni. Mert immár tizennégy éve, sok-sok éhes ember áll érte sorban a büfénél. Lehet látni, kinek jutott, az ujjak, a szájak szegletei árulkodnak arról, melyikük tolakodott legügyesebben a szünetben.

 

 

Az erdélyi családi recept legkevesebb évszázados, hiszen özvegy Blum Károlyné, Margit is nagymamájától leste le a kelt tészta titkait. Ami már nyersen is szépen mutat.

Amikor viszont kinyújtva elterül rajta a kakaómassza, meg a rálocsolt étolaj, már tisztán látható, itt nincsen szó holmi fukarkodásról. Máshol azért nem szokták ilyen bőkezűen szórni tölteléket. A felcsavarás, meg a szeletelés után máris mehet az egész a sütőbe.

Az erdélyi Ditróból 1983-ban áttelepült asszony szerény becslések szerint eddig mintegy 140 000 darabot adott ki a kezei közül. Ez a napi hatvannal és a tanítási napok szorzatával jött ki. De, ha a pogácsákat, más ízes bombákat is nagyvonalún hozzácsapjuk, úgy már millió fölött jár. A rekordok könyvében lenne a helye, amennyiben létezne ilyen kategória.


- Meg kell adni a módját - árulta el a „titkot" a kakaós csiga szakértője, Margit. - Akik a sütők mellett dolgoznak, jellemzően korán kelnek. Nálam is fél négykor jön el az ébredés pillanata a munkanapokon. Egy órával később már mehet a „robot", ha reggelire készen akarunk lenni a termékekkel. Legalább tízféle dolgot szoktunk kínálni, váltogatva azokat. De a kakaós mindent visz. Azt nem lehet kihagyni!


- Igen ám, de mivel megkóstolhattam, kijelenthetem, ez annyira kínálja magát, hogy szépen, diszkréten meg sem lehet eszegetni.

Sok volt a kísérlet

Idő kellet a kezdettekkor, nem egy pillanat alatt jutottak el a mai szintre. Erről Heizler Péter, a Heizler Kft. ügyvezetője tud mesélni. A főnök úr szerint rengeteg apró fogás, módosítás vezetett el a mába. Már le is írták, miből mennyi kell a „boldogsághoz". A konyhát működtető gazdasági vállalkozás tulajdonosa nagyon örül, amikor elégedett orcákat lát. A jó hír szájról szájra terjed, miközben azt sem árt tudni, milyen egy elferdített közmondás, mely szerint „a bevétel erősíti a szabályt". Ezért már több másik helyi középiskolában szintén várják a diákokat, mert a Babits örökre első maradhat, de senkit sem szeretnének megfosztani az élménytől.


- Szalvéta nélkül óhatatlanul barnák lesznek a kezek, az ajkak. Nem árt a fogyasztás után tükörbe nézni, kissé megmosakodni. Ez a kis nehézség szinte felér egy dicsérettel is. Az állandó jó alapanyagok, a receptúra betartása lehet garancia a minőségre.

- Meg talán a nagyszerű műveleti sorrend is dob az ügyön.

- Szerencsére hatalmas tapasztalattal rendelkezem ebben. Eddig még örökké sikerült. Minden egyes adagot megkóstolok, még mielőtt bekerül az elektromos kemencébe. A tésztába só is kell, az kihozza a többi ízt is. Ám ennyi idő elteltével azért én már inkább csupán csipegetek, ami talán érthető magatartás.
- Ebből azért kettőt bevágni már emberes feladat.

- Nem jellemző a duplázás. Aki többet kér, az esetleg gondolhat a délutánra, vagy elviszi magával. Alkalmanként hazára is szokott jutni, mert mi a mérettel tényleg nem spórolgatunk. Itt éhes gyomor nem maradhat, azt bátran állíthatom.

- Meddig tervezi folytatni ezt a sikertörténetet?

- Amíg csak bírom erővel. Mert szeretem a dolgomat tenni, anélkül nem megy a mutatvány.

 

Pucz Péter - Fotó: Löffler Péter