Nem mindig találják el a helyes áfamértéket a baranyai vendéglősök - Lecsapott a NAV

2024. szeptember 09. hétfő 11:13

Nem mindig találják el a helyes áfamértéket a baranyai vendéglősök - Lecsapott a NAV

A NAV baranyai munkatársai a nyári időszakban ellenőrizték például a Mecsek Rally, a Fishing On Orfű Fesztivál, a szintén orfűi Toxic Weekend Fesztivál, a Zsolnay Fényfesztivál, a Villányi Rozé Fesztivál, a szigetvári kempingben lezajló „Futball Európabajnokság", a pécsi Sétatér Fesztivál, a nagyharsányi Ördögkatlan Fesztivál, a Harkányi Fürdőfesztivál, az abaligeti Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivál, a Pécsi Szamárfülfesztivál, valamint a Komlói Bányásznap árusait és vendéglátóit. 

 

 

A szakemberek vizsgálták a nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a foglalkoztatottak bejelentését, az áruk eredetét és a jövedéki termékek értékesítését.

A leggyakrabban a bizonylatkiállítást, a dolgozók bejelentését mulasztották el a vállalkozók. A helyes áfamértékek alkalmazása még mindig problémát okoz a vendéglátóhelyeken.

A revizorok rendszeresen ellátogattak a Balaton és a Velencei-tó partjára is, ahol a helyi kollégák munkáját segítve biztosították a hivatal folyamatos jelenlétét.

A baranyai ellenőrök a két tó partján összesen 310 vizsgálatot folytattak le, melyek közül 54 esetben találtak valamilyen szabálytalanságot.

Az akció legsúlyosabb szankcióval járó ellenőrzése egy vendéglátóhelyen történt, ahol - mivel nem a jogosult személy próbálta bejelenteni az alkalmazottakat - 36 dolgozó bejelentése maradt el.

Természetesen a nyári akció befejezése után sem pihennek a hivatal munkatársai, hiszen Baranya neves borvidékein nemsokára kezdődnek a szüreti fesztiválok, amelyekre a NAV is ellátogat.

 

Forrás: NAV