Orbán Viktor: bármelyik pillanatban elkezdődhet a mohácsi Duna-híd építése

2024. június 06. csütörtök 14:38

Frissítve: 2024. június 06. csütörtök 15:23

Orbán Viktor: bármelyik pillanatban elkezdődhet a mohácsi Duna-híd építése

Az összes előkészítő, jogi folyamat lezárult, így bármelyik pillanatban elkezdődhet a mohácsi Duna-híd építése, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön délután a mohácsi Busóudvarban tartott beszédében.

 

A kormányfő Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere társaságában lépett az emelvényre, a létesítmény udvarát teljesen megtöltő hallgatóság előtt, akik hosszan tartó tapssal fogadták a vendégeket.

Ennek hallatán Pávkovics Gábor viccesen meg is jegyezte, hogyha egyedül érkezett volna, biztosan nem lett volna ilyen lelkes az üdvözlés, majd komolyra fordítva a szót, kijelentette:

- Különleges, sorsdöntő választás előtt állunk. Mi itt, Mohácson, a kilencvenes évek elején megtapasztalhattuk, milyen is egy háború. Itt a szomszédunkban, az akkori Jugoszláviában szinte a szemünk előtt zajlott a pusztítás, s emberek ezrei menekültek a háború elől Mohácsra. Számunkra nem is kérdés, hogy a békét kell választanunk.

A helyhatósági választásra térve Mohács polgármestere úgy fogalmazott, folytonosságra, állandóságra van, a kormányzattal való párbeszédre képes önkormányzatra van szükség, s ő készen áll a folytatásra.

Orbán Viktor beszéde elején úgy fogalmazott, örül, hogy újra itt lehet Mohácson, s ezúttal egy boldogabb alkalommal. 

- Amikor utoljára itt jártam, Szekó Józsi barátom temetésén voltam. Azért idézem ide az emlékét, mert magasra tette a mércét. Nem volt könnyű dolguk a helyébe lépőknek, de úgy látom, átvitték a magasságot, így jó szívvel ajánlom figyelmükbe a polgármester urat, s a leendő Fidesz-frakció tagjait.

A miniszterelnök így folytatta:

- A politikában kétfajta módon szoktak bizalmat kérni az emberektől, az egyik a hozomra, de ez inkább a baloldalra jellemző, s lehet a teljesítményre. Úgy érzem, Mohácson van teljesítmény, s ez jó okot ad arra, hogy kitüntessük a bizalmunkkal a város vezetését a következő öt évre szólóan is.

- Paksról jöttem ide, ahol átadtuk a legújabb Duna-hidat. Azzal fejeztem be ott a köszöntőmet, hogy nem kell messzire elvinni a hídépítéshez szükséges eszközöket, elég ha leúsztatják őket Mohácsig. Miután a tervek megvannak, s minden jogi folyamat befejeződött, így bármelyik pillanatban elkezdődhet  - szögezte le Orbán Viktor.

A vasárnapi EP-választással kapcsolatban a kormányfő azt mondta, a háborúpártiak mindenáron el akarnak bennünket hallgattatni, Szlovákiában fegyverrel, Magyarországon a kampányunk betiltásával. De mi csak egyre hangosabbak leszünk.

- Most vasárnap pedig akkora békepárti győzelmet aratunk, hogy abba Brüsszel is beleremeg majd - fogalmazott Mohácson a miniszterelnök.

M. B. - Fotó: Löffler Péter