Rangos borszakértők érkeznek hétvégén Villányba
2016. november 17. csütörtök 18:00

A hétvégén a borvilág figyelme Villányra irányul, hiszen nyolc ország borai és bortermelői, rangos hazai és külföldi borszakértők, köztük két Master of Wine is a baranyai borvidékre érkezik, hogy két napon át a cabernet franc fajtáról tanácskozzanak. Természetesen az elmélet mellett a kóstolásra is jut idő, a második napon háromszáz borkedvelő előtt nyílnak meg a villányi pincék.
Az első Franc&Franc nemzetközi konferenciát és kóstolónapot tavaly ősszel rendezték meg Siklóson és Villányban, amikor a Loire-menti cabernet franc termelőkkel és boraikkal együtt mutatkoztak be a legjobb Villányi Franc-ok.
Mind a szakmai fórum, mind a közönségnap egyértelműen sikernek bizonyult, idén megduplázott kapacitással várják a vendégeket a rendezvényre. A konferenciát szeptember végére már teljesen befoglalták az érdeklődők, de a szombati kóstolónapra is csak október elejéig lehetett belépőt kapni, az érdeklődés jóval nagyobb, mint a rendelkezésre álló férőhelyek száma, mondták el a szervezők.
Idén azokat az európai bortermelőket invitálták Villányba, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle 100% cabernet franc bort. A válogatott hazai képviselők (a válogatottat szó szerint lehet érteni, hiszen Horkay András nemzetközi borakadémikus vezetésével egy előzetes szűrőn kellett átmennie minden benevezett bornak) mellett más ismert vagy épp feltörekvő európai borvidékekről (többek között Olaszország, Törökország, Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia és Szlovénia) is érkeznek vendégek, akik szintén bemutatják cabernet franc boraikat.
A rendezvényen részt vesz például a bolgár Bratanov Családi Szőlőbirtok és Borászat és az Edoardo Miroglio Borászat, a török Chamlija Pincészet, Szlovéniát az Emeran Reya, Horvátországot a Degrassi pincészet képviseli, míg Románia Balla Géza cabernet franc-ja által lesz jelen, de belekóstolhat a publikum az olasz Valentino Butussi vagy Bosco Albano boraiba is.
Az egész napos szombati borutazáson a Bock Pince, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Günzer Tamás Pincészete, Heumann Pincészet, Hummel Pincészet, Janus Borház, Jekl Pincészet, Kiss Gábor Pincészete, Lelovits Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok, Mayer Márton Pincészete, Mokos Családi Pincészet, Ősi Gábor Pincészete, Polgár Pincészet, Ruppert Borház, Sauska Pincészet, Szemes Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete és Vylyan Pincészet, azaz 22 kiemelkedő villányi borászat mutatja meg a Villányi Franc szépségeit és mélységeit, egészen fiatal tételektől a muzeális borokig.
A kóstolónapot megelőző pénteki konferencián, november 18-án 10 órától olyan nemzetközi szaktekintélyek szólnak majd a cabernet franc fajta pozicionálásáról és stílusairól, mint Caroline Gilby MW vagy Elizabeth Gabay MW, de rangos magyar és horvát előadók, nemzetközi borakadémikusok is felszólalnak majd.
A Villányi borvidék hosszú ideje tartó együtt gondolkodás és összefogás gyümölcseként 2014. májusában jelentette be, hogy átdolgozta eredetvédelmi rendszerét és életre hív egy új borvidéki márkát. Ez a fajtabor lett Villány kiemelt vezérterméke. A borvidéken termő cabernet franc-ok nemzetközi mezőnyökben is egyre-másra bizonyítják, hogy Villányban érdemes még nagyobb hangsúlyt kapnia ennek a vörösbornak.
A premium és super premium kategóriákba sorolt 100% franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek a fogyasztók elé.
A Villányi Franc évről-évre halad előre, fejlődik, egyre több termelő vallja magáénak, egyre többen telepítenek ebből a fajtából és egyre többen kísérleteznek premium vagy super premium Villányi Franc borok készítésével. A cabernet franc a jövő bora, hogy hitelesen lehessen idehaza és külföldön is képviselni, fontos, hogy szakmailag is megalapozott legyen minden lépés, hogy a szakma figyelmét is magára vonja ez a kis területű, ám nagy potenciállal rendelkező magyar borvidék.
Természetesen ez sem mellékes, hogy mindez a közönség szeme előtt zajlik le, láthatják, kóstolhatják a változásokat, az évjáratok fejlődését, ismerkedhetnek meg új termelőkkel és vihetik messze földre a Villányi Franc jó hírét.
Forrás: Pécsi Borozó
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Idén is díjazták a Pécsi Balett...
- A világon csak a Mecsekben...
- Ingyenes a parkolás Pécsett az...
- Hétfőn a magyar írásbelikkel...
- Már most megkezdődik a szúnyogok...
- Ébresztő úttörőzenekarral, majálisok,...
- Két baranyai tóba is fogható méretű...
- Erős üzenetet küldtek Pécsre: az...
- Csütörtöktől ismét a Keletibe...
- A pécsi varjak köszönik, jól vannak:...