Szentmisével ünneplik a Pécsi Egyházmegye alapításának 1015. évfordulóját

2024. augusztus 23. péntek 10:43

Szentmisével ünneplik a Pécsi Egyházmegye alapításának 1015. évfordulóját

Éppen 1015 évvel ezelőtt, 1009. augusztus 23-án alapította meg Szent István király a pécsi püspökséget, erről tanúskodik az alapító oklevél Egyházmegyei Levéltárban őrzött hiteles másolata. Az ünnepi évforduló alkalmából Felföldi László pécsi megyéspüspök szentmisét celebrál 18.00 órai kezdettel a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban, ahol az idén szentelési jubileumot ünneplő papokat is köszöntik. 

 

 

A pappá szentelési jubileumot ünneplő lelkipásztorok köszöntése hagyományosan a Pécsi Egyházmegye alapításának évfordulójához kötődik, melynek időpontját napra pontosan ismerjük.

István király a pápától kapott előjogra támaszkodva országát tíz püspökségre osztotta, köztük két érsekséget is alapított, Esztergomban és Kalocsán. Ekkor alapította meg a Pécsi Egyházmegyét is. A Szent Péter apostolfejedelem oltalmába helyezett Pécsi Egyházmegye alapítólevelét egy egyházi zsinaton írták alá 1009. augusztus 23-án Győr várában. Az erről szóló oklevél eredetije valószínűleg megsemmisült, ma ismert másolata a somogyi konvent egy 1404-ben kelt átiratában maradt fenn. Ez a kéziratos dokumentum ma a Pécsi Egyházmegyei Levéltárban található.

 

A püspöki székhely kiválasztásában minden bizonnyal nagy szerepe lehetett a város ókeresztény emlékeinek is. A pécsi püspökség területi határai voltak É-on és Ny-on a Veszprémi Egyházmegye; K-n a Duna jelentette a természetes határt; DNy-on csak a zágrábi püspökség felállítását (1091) követően került sor a határok kijelölésére.

Az egyházmegye létrejöttét követően szerveződtek meg a területen a vármegyék: Tolna, Baranya, Pozsega és Valkó. A püspökség területén nyolc főesperesi kerület jött létre: a tolnai, a regölyi, a baranyai, a vátyi, az aszúági, a valkói, a marchiai és a pozsegai. Az újonnan megalapított Pécsi Egyházmegye első püspökének a lombardiai születésű bencés szerzetest, Bonipertet (1009-1036) nevezték ki.

Az alapítás 1015. évfordulója előtt tisztelgő szentmisét követően az egyházmegye főtemplomában köszöntik a jubiláns atyákat, akik az idei esztendőben ünneplik pappá szentelésük valamely jeles évfordulóját.

Forrás: Pécsi Egyházmegye