Szerdán éri el az árhullám tetőpontja Mohácsot, kilenc méteres vízzel tetőzhet a Duna

2024. szeptember 20. péntek 13:43

Szerdán éri el az árhullám tetőpontja Mohácsot, kilenc méteres vízzel tetőzhet a Duna

Mohácsnál az előrejelzés szerint még több mint másfél méterrel emelkedik a Duna vízszintje a szerdára várt tetőzésig, az árhullám tetőpontja kilenc méteres vízzel éri el majd a várost.

 

Pénteken 742 centiméter volt a vízállás Mohácsnál, a Duna az előrejelzés szerint szerdán tetőzik a városnál, 902 centiméterrel, azaz addig még több mint másfél méterrel emelkedik a vízszint. 

Az utasok biztonsága érdekében már csütörtökön leállították a kompközlekedést, a kishajó viszont még jár, így a gyalogosok át tudnak átkelni a folyón.

Az átkeléssel kapcsolatos újabb hír szerint szombaton reggel hét órától a kishajó a Mohács-szigeti oldalon az árvízvédelmi töltés lábánál lévő Marica rámpánál köt ki.

A vízi jármű kizárólag nappal, jó látási viszonyok között közlekedik, óránként délután hat óráig.


Menetjegyek vásárlására a mohácsi oldalon továbbra is a parti pénztárban, a
szigeti oldalon a kishajó személyzeténél van lehetőség.

Az intenzív áradás miatt a közlekedési körülmények óráról órára változhatnak, ezért utazás előtt tanácsos tájékozódni az aktuális helyzetről. 

Már lezárták a városi csapadékvíz- zsilipeket, a komphoz vezető lejárót mobil gáttal, a gyalogoskijáratokat pedig homokzsákokkal zárják el.

Dunaszekcsőn szintén felkészülten várják a tetőzést, a település polgármestere, Faller János bejelentette, befejeződtek az ideiglenes védművek építése.

 

Több mint egy kilométer hosszúságban kellett gátat emelni a Duna partján, a helyiek mellett közelebbről és távolabbról is érkező önkéntesek is kivették a részüket a feladatokból.

Egy négyszáz méter hosszú, gumiból készült mobil gát is elhelyeznek, amivel rengeteg homokzsákot tudtak kiváltani. Utóbbiakból így is több tízezerre volt szükség.

Képünk illusztráció.

 

 

 

M. B.