Tizenkét éve ölték meg Bándy Katát - Gyilkosa még 28 évig biztosan rácsok mögött marad

2024. június 27. csütörtök 10:37

Tizenkét éve ölték meg Bándy Katát - Gyilkosa még 28 évig biztosan rácsok mögött marad

Ma már szinte mindennapos fordulatként használjuk a kifejezést, hogy egy szörnyű bűneset "megrázta az egész várost és az országot", azonban 2012 forró nyarán, amikor Pécsett meggyilkolták a rendőrségi pszichológust, Bándy Katát, valóban megdermedt nemcsak Pécs, hanem egész Magyarország. Gyilkosa - akinek 28 évet még biztosan a börtönben kell eltöltenie - már most többet élt, mint a 25 éves korában meggyilkolt áldozata.

 

 

2012. július 7-én éjjel az egyik pécsi, belvárosi szórakozóhelyről indult el az akkor 25 éves Bándy Kata. Haza azonban már soha nem ért.

A fiatal, a pécsi rendőrségen pszichológusként dolgozó nő eltűnése híre futótűzként terjedt el Pécsett, nemcsak a hatóság, családja, barátai mellett csaknem mindenki őt kereste, mindenütt róla volt szó a városban és a megyében.

Később pedig már az egész országban.

A lány lemeztelenített holttestét négy nappal később három gyerek találta meg a pécsi Ledina városrészben. A gyilkosság felderítésére külön nyomozócsoport alakult.

Vadabbnál vadabb teóriák születtek a bűnténnyel kapcsolatosan, titokzatos fekete autókról, leánykereskedőkről születtek elméletek.

A rideg valóság azonban mindennél egyszerűbb és sokkolóbb volt.

A hazafelé tartó lányhoz csatlakozott egy némileg ittas, drogot fogyasztott férfi, akinek megtetszett a szép, fiatal nő.

A támadó - aki önkényes lakásfoglalóként élt barátnőjével egy Magtár utcai, azóta lebontott házban - egyre erőszakosabban léphetett fel, Bándy Kata pedig szép szóval próbálhatta jobb belátásra bírni.

Sikertelenül.

Egy kihalt városrészben a férfi megbecstelenítette és megfojtotta a lányt. 

Aztán ki is fosztotta. 

A rabolt pénzből első dolga az volt, hogy cigarettát vegyen egy közeli benzinkúton. Másnap, mintha mi sem történt volna, még posztolt a közösségi oldalán.

A holttesten és környezetében talált DNS-minták alapján - az országban elsőként azonosítottak így elkövetőt - fogták el hamarosan Bóly határában a gyalogosan menekülő, akkor 26 éves Péntek Lászlót, aki beismerte tettét. 

A bírósági tárgyalásokon óriási volt a médiaérdeklődés, a sajtó egymást túllicitálva tudósított az apró részletekről, lényeges és lényegtelen történésekről.

A gyilkos (akinek nem mellesleg a bűntény elkövetése idején is a börtönben lett volna a helye egy korábbi jogerős ítélet miatt, aminek a letöltésére nem vonult be) a tárgyalóteremben szinte végig közönyösen, részvéttelenül ült, nem mutatott különösebb érzelmeket.


 

A bíróság megállapítása szerint a végzetes éjszakán hajnali két óra után pécsi, Dugonics utcai lakása előtt szólította meg a születésnapi összejövetelről hazafelé tartó nőt, egy játszótérre kényszerítette, megerőszakolta, és közben, hogy ellenállását megtörje, megfojtotta.

A gyilkos magához vette a sértett pénztárcáját, mobiltelefonját, a holttestet pedig egy közeli szakadékba gurította.

Péntek László beismerte a gyilkosságot, de tagadta, hogy a nőt brutálisan bántalmazta és megerőszakolta volna. Azzal védekezett, hogy Bándy Katával már hetekkel a tett előtt megismerkedett, sőt intim kapcsolatba került. Vallomása szerint azért fojtotta meg, mert indulatba jött, mivel a nő nem vállalta fel a kapcsolatukat.

A korábban tizenegyszer büntetett férfit a Pécsi Törvényszék aljas indokból elkövetett emberölés és kifosztás miatt marasztalta el, ezért tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta, tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és kötelezte mintegy 12,5 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság a férfi bűnösségére a részbeni beismerő vallomásából, a hazugságvizsgálat, az áldozat körme alatt és a táskáján talált DNS-minták vizsgálati eredményeiből, szakértők, tanúk vallomásaiból, továbbá köztéri, benzinkúti kamerák felvételeiből következtetett.

A vádlotti és védői fellebbezések okán az ügyben másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla megalapozottnak találta a Pécsi Törvényszék korábbi határozatát, nem látta azonban indokoltnak, hogy a legsúlyosabb büntetést szabja ki Péntek Lászlóval szemben.

A tanácsvezető bíró hangsúlyozta: a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést csak kivételes esetekben, olyan bűnelkövetőknél alkalmazandó, akik a legkirívóbb, többszörösen minősített életellenes tetteket követik el, s akiknél ezt korábbi bűnözői múltjuk is megalapozza.

Utalt rá, hogy Péntek Lászlónak a mostanit megelőzően kisebb súlyú bűncselekményei voltak, a terhére rótt emberölést pedig nem egyenes, hanem eshetőleges szándékkal követte el, azaz célja nem a sértett megölése volt, de abba beletörődve cselekedett, hogy áldozata belehalhat a bántalmazásba.

A bíró hangsúlyozta: a jogalkalmazóknak megfelelő mértéktartást kell tanúsítaniuk, nem engedhető meg, hogy az érzelmek és a társadalom nyomása tükröződjön az ítéletekben.

A bíró szólt arról is, hogy a feltételes szabadlábra helyezés kedvezménye nem jelenti azt, hogy az elítélt az abban meghatározott idő letelte után automatikusan szabadul. Péntek László esetében 40 év után fogják megvizsgálni ennek lehetőségét.

Kitért arra, hogy a vádlott három vallomásában is következetesen állította: a nő értékeit közvetlenül azután vette el, hogy megfojtotta. A beismerő vallomást nem lehetett nyomatékos enyhítő körülményként értékelni, mert Péntek László megváltoztatta, és cinikus, kegyeletsértő módon azt állította: intim viszonyba került Bándy Katával.

A 38 éves Péntek László jelenleg is büntetését tölti, korábban öngyilkosságot kísérelt meg a fegyházban. Legkorábban 28 év múlva, 66 éves korában szabadulhat.

 

Képünkön: A Bándy Kata rendőrségi pszichológus megölésével vádolt P. Lászlót vezetik elő kommandósok büntetőperének másodfokú tárgyalására a Pécsi Ítélőtábla épülete előtt 2013. augusztus 28-án.

 

M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás (archív)