Több, mint kétszáz edényben fő majd a bab szombaton Mohácson, a Táncsics Mihály utcában

2017. augusztus 04. péntek 15:35

Több, mint kétszáz edényben fő majd a bab szombaton Mohácson, a Táncsics Mihály utcában

Aki még nem kóstolta, milyen a cserépedényben főtt sokac bab, annak azért, aki már ezen túl van, annak a mással összehasonlíthatatlan ízek újbóli élvezetéért érdemes ellátogatnia szombaton Mohácsra, a Táncsics Mihály utcába a babfőző fesztiválra. Meg azért is, mert nagy buli lesz huszonnegyedszerre is. 

Nyilván senki nem gondolta volna mondjuk egy évszázaddal ezelőtt, hogy az akkor hétköznapinak számított ételnek, a cserépedényben főtt babnak valóságos kultusza lesz egyszer Mohácson. Márpedig ez a helyzet, már nemcsak a helyi sokacság ünnepe a Sokac Babfőző Fesztivál, a megye és az ország határain túlról is egyre többen érkeznek a gasztronómiai találkozóra.

Egykor éppen az egyszerűsége miatt volt népszerű az étek: a szántóföldeken, a szőlőkben olyan ebédet kellett készíteni, ami lényegében magától főtt meg, nem igényelt folyamatos felügyeletet.

Az agyagedényben készült bab ennek éppen megfelelt: a hozzávalókat beletették a főzőalkalmatosságba (ami nem köcsög volt, mivel az nem hőálló, így a „köcsögös bab" kifejezés téves), tüzet gyújtottak mellette, aztán kezdődhetett a munka. Ha végeztek egy-egy sorral, megkeverték, dobtak a tűzre, majd folytatták, amit elkezdtek. Mire elhúzták a levesnótát, elkészült az ebéd is.

A rendezvényt idén, huszonnegyedik alkalommal is a Táncsics Mihály utcában rendezik meg. Minden évben egyre többen jelentkeznek főzésre nem csak Mohácsról, hanem a környező településekről is, szombaton várhatóan több mint kétszáz edényben készül majd a finomság.

Ugyanaz, mégis más

A sokac módra készülő bab receptje ugyan lényegében azonos az otthon készített verziókkal, az íze mégis más. Kétségtelen, hogy a füst is ad neki bizonyos bukét, de a hozzáértők szerint nem az, hanem az edény maga adja hozza ki a megszokottól eltérő ízeket a nyersanyagokból.

A szervezőknek hála azok is megkóstolhatják a babot, akik nem főznek, vagy nem tartoznak egy asztaltársasághoz sem, ugyanis a Mohácsi Sokacok Olvasókörének udvarán délután 16 órától korlátozott mennyiségben árusítani fogják, s az érdeklődők 1000 forint fejében ízlelhetik meg.

A hivatalos program délután 14 órakor kezdődik a tűzgyújtással, az eseményt Mohács alpolgármestere, Cserdi Áron nyitja meg, a vacsora várhatóan hat óra körül készül el.
Este nyolctól a Juice zenekar muzsikál, valamint a Sokadija illetve a Mladi Orkestar ad örömzenét az asztaloknak.

Az utcán népművészeti árusok is kínálják majd portékáikat, lesz légvár a gyermekeknek, és aki nem szereti a babot, az sem fog éhen halni, ugyanis lángost, kürtőskalácsot is lehet majd vásárolni.

Előreláthatólag rossz idővel nem kell számolnunk, sőt, 34-35 fokot jeleznek a meteorológusok az esemény napjára, így hűsítőkről is gondoskodnak a rendezők, három helyen üzemel majd büfé.

Forrás: Mohácsi Újság.hu