Új szerepben, oktatóként tért vissza Pécsre a fitnesz világbajnok, Kordé Emese

2016. szeptember 09. péntek 13:26

Új szerepben, oktatóként tért vissza Pécsre a fitnesz világbajnok, Kordé Emese

Tornászként volt ifjúsági- és felnőtt válogatott, fitnesz versenyzőként pedig felért a csúcsra, Európa- és világbajnokként fejezte be pályafutását. A pécsi születésű Kordé Emese, közel húsz éve hagyta itt a szeretett városát és költözött fel Budapestre a sport miatt. Ősszel azonban egy új szerepben visszatér Pécsre.

Kordé Emese élete a sport. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy a 47 éves, egykori válogatott tornász és fitnesz versenyző, még mindig irigylésre méltó formában van. Bár szerencsés alkat, az edzésekkel a mai napig nem hagyott fel. Közel húsz év után pedig elérkezettnek látta az időt, hogy visszaköltözzön szeretett városába, Pécsre.

- Egy ideje már gondolkodtam azon, hogy váltanék - kezdte Kordé Emese. - A fiam felnőtt, elvégezte Pesten a jogi egyetemet, jogászként dolgozik, tehát nincs már rám szüksége úgy, mint egy gyereknek. A személyi edzés már nem elégít ki. Honvágyam is volt, az egész családom itt él, szeretnék az anyukámmal többet lenni, aki már 83 éves, vigyázni rá, többet segíteni neki - folytatta.

Ami pedig az i-re feltette a pontot, hogy a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán, a Sporttudományi és Testnevelési Tanszéken számítanak rá oktatóként, a saját sportágában, vagyis a tornában.

- Szeretném jól csinálni, nyilván úgy, hogy közben megkövetelem azt, amit meg kell, de segítenék is a hallgatóknak, hiszen tudom, hogy, aki nem a sportágból jön, annak ez nagyon nehéz, de várom nagyon- mondta.

A fitnesszel 1994-ben, az elsők között ismerkedett meg, ugyanis ekkor hozta be Magyarországra az egyik cég Amerikából a táplálékkiegészítőit, és vele ezt az itthon teljesen újnak számító sportágat is. Kezdetben olyan lányokat kerestek, akik a rokon sportágakban, tornában, aerobikban sikeresek voltak és a testfelépítésüket is megfelelőnek ítélték meg. Így találták rá Kordé Emesére.

- Érdekes volt, mert senki semmit nem tudott még magáról a sportágról itthon - mondta. - Kaptunk különböző videókat, hogy nézzük meg miről is van szó. Én a kezdetektől, vagyis 1994-től egészen 2003-ig csináltam - tette hozzá. - Viszont '98-ban Pestre költöztem, mert ott voltak a szponzorok és a szövetség is - mesélte.

Ezalatt háromszor volt magyar bajnok, az Európa- és világbajnokságokon mindig a dobogón állt, végül 2002-ben sikerült mindkettőt megnyernie. Ezt követően inkább bemutatókra járt, főleg külföldre hívták. Mint mondta, a csúcson kell abba hagyni, de elég is volt.

- Arról szólt az életem, hogy edzettem, készültem a versenyekre, mellette személyi edzőként dolgoztam és neveltem a gyerekem, egyedül, ugyanis elváltam - magyarázta. - Nem volt könnyű, család, minden nélkül fent, de meg kellett oldanom, más választásom nem volt - mondta. - Viszont a mai napig abból a 14 éves sportmúltamból élek, a tornából, amihez itt kaptam meg az alapokat Pécsett, hiszen nagyon jó edzőim voltak - folytatta.

Kordé Emese úgy véli, hatalmas változás történt a fitneszben az elmúlt években. Felhígult, sok szövetség alakult, más-más elvárásokkal, ugyanis van, ahol izmosabb testet várnak a versenyzőktől, máshol kevésbé. Emellett rengeteg kategória van, és bár induló sok, kategóriánként mégis alig páran állnak a színpadon.

- Mikor mi kezdtük, az első nyolc-tíz évben, annyi versenyző volt és mindenki csak egy kategóriában indulhatott, hogy még elődöntőt is rendeztek, hogy legalább leszűkítsék a mezőnyt 24 főre - mondta.

Akkoriban elképesztően népszerű volt a fitnesz, több ezer nézőt vonzott. A versenyeknek kezdetben a Kongresszusi Központ adott otthont, később nagyobb befogadó képessége miatt már az Erkel Színházba kerültek át.

A versenyek három fordulóból álltak. Először estélyi ruhában vonultak színpadra a lányok, majd bikiniben mutatták meg formás, kidolgozott idomaikat, végül egy másfél perces gyakorlattal kellett elkápráztatniuk a bírákat. A végeredmény pedig a három forduló pontszámaiból született meg.

- Ami ebbe a sportban nehéz, az a diéta, én attól megbolondultam, idegroncs voltam - magyarázta Kordé Emese. - Volt, hogy hat-nyolc hónapig egy gramm cukor nem volt a szervezetemben, mert annyira sűrű volt a program - folytatta. - Közben ott volt a gyerekem, akinek nem mondhattam, hogy főtt csirkemellet és párolt zöldséget kell ennie velem, szóval sokszor csorgott a nyálam - mondta.

Kordé Emese megjegyezte, hogy diétázni sokkal nehezebb, mint minden nap elmenni és három-négy órát edzeni. Azonban, mikor abbahagyta az élsportot, továbbra is rendszeresen edzett, de az étkezésére már egyáltalán nem figyelt, és azóta sem, bár ez egyáltalán nem látszik rajta.

 

Csepregi Veronika - Fotó: Dittrich Éva