A magyar himnuszt énekelték a székely játékosok a román-magyar hokimeccsen - VIDEÓ

2011. december 19. hétfő 08:09

Négy-egyre győzött a román jégkorong válogatott pénteken Csíkszeredában, a román hoki fővárosában egy román-magyar mérkőzésen. A játék előtt a nemzeti himnuszok felhangzásakor, a székelyekből álló román válogatott tagjai, fedetlen fővel és vigyázzállásban, tiszteletteljesen és némán hallgatták végig a román himnuszt (Ébredj, román, halálos álmodból), de többen közülük fennhangon énekelték a magyar himnusz sorait. A román válogatottról tudni kell, hogy 26-os keretéből 24 játékos székelyföldi magyar.  

A román sajtó a felelősségrevonást sugallóan több "renitens" játékos nevét is megemlíteni, azok közül, akik a leghangosabban énekeltek. S ha már neveket is említ, ismerjük meg mi is őket: Péter Leventéről és Antal Zsomborról van szó, bár némileg sértő kettejük kiemelése a többiekre nézve, mert joggal feltételezzük, hogy a többiek sem kevésbé magyarok, mint nevezettek. A román nyelvű sajtó azt is tudni véli, hogy a Román Jégkorong Szövetség több magyar nemzetiségű tagja is énekelte himnuszunkat.





Mindennek a tetejében, a két állam himnuszát követően a román válogatott tagjai a székely himnuszt is elénekelték, s velük együtt énekelt a Vákár Lajos Sportcsarnok közönsége is - háborognak a lapok -, s ha ez nem lenne elég, a székely himnuszt - Székelyföld himnuszát, ahogyan fogalmaznak -, a mérkőzés befejeztével újfent elénekelték a fiúk s a sportcsarnok közönsége.

A román válogatottról tudni kell, hogy 26-os keretéből 24 játékos székelyföldi magyar, további egy játékos román honosítású ukrán, s mindössze egy román nemzetiségű van közöttük. 

A Realitatea kereskedelmi televízió internetes hírportálja ugyanakkor egy másik hírt is csatol az esethez, amely egy héttel ezelőtt történt, s ezúttal a olimpiai keretben történt érdekes eset: a 16 éven aluli korosztályos csapat egyetlen román tagja egy edzést követően, december 1-én, a román nemzeti ünnepen lerománozta a székely-magyar sporttársait, mire azok szóbelileg emelt hangon rendre utasították, az öltözőben pedig - ami mindennapos csínytevés sportklubok öltözőiben - vizes törülközővel elnánspágolták. A román sajtó románverésként tálalja immár egy hét óta az esetet.

Forrás: szatmari-monitor.ro - Realitatea