Vajda is kiszállt a válogatottból

2010. május 20. csütörtök 19:01

Vajda is kiszállt a válogatottból
Székely Norbert szövetségi kapitány május 21-ére hívta össze a nyári Eb-selejtezőkre készülő női kosárlabda-válogatottat. A korábban visszalépők (így Iványi Dalma, vagy a másodedző Donkó Orsolya) után az utolsó pillanatban legmagasabban jegyzett sztárját, egyben csapatkapitányát is elveszítette: Vajda Anna (képünkön), a MiZo-Pécs 2010 újdonsült bajnoka-kupagyőztese sérülésre hivatkozva mondta le szereplését.

Ha valaki valóban sérült, főként ha súlyosan, azzal nincs mit kezdeni - ettől függetlenül egyre több sportágban olvasni-hallani, hogy a legnevesebb játékosok mintha elődeikénél sokkalta kisebb lelkesedéssel fogadnák a szövetségi kapitányok felkéréseit.

Köztudott, persze, hogy a mai élsport rengeteg energiát kivesz a játékosokból klubcsapatukban - ám aligha feltételezhető, hogy az előttünk álló foci-vébén ennek ellenére találkoznánk majd olyan labdarúgóval, aki saját hazája pontvadászatában vagy a nemzetközi kupákban ne maximális erőbedobással küzdötte volna végig az előző esztendőt - és mégis ott büszkélkedik majd Dél-Afrikában...

A MiZo-nak még nincs edzője - de nem is sietős

Amint arról már beszámoltunk, miután Füzy Ákos bejelentette, hogy nem fogadja el a MiZo-Pécs 2010 ajánlatát a vezetőedzői poszton lejáró szerződése meghosszabbítására, a klub azonnal lázas edzőkeresésbe kezdett.
Illetve, ahogy a PécsiÚjság.hu csütörtöki érdeklődésére, miszerint körvonalazódik-e már az új jelölt személye, Jancsó János ügyvezető úgy válaszolt, hogy bár a tárgyalások folynak, nem akarnak semmit elkapkodni - de május végéig meg kívánják nevezni az új edzőt.
Az ügyvezető nem cáfolta azt az értesülésünket, miszerint az első számú jelölt a korábbi pécsi másodedző, Zseljko Dokics (aki nem titkolja, megtisztelő lenne számára, ha vezetőedzőként is leülhetne a pécsi kispadra) - azt a sajtóértesülést viszont határozottan igen, hogy Fodor Péterrel vagy Balogh Judittal is kacérkodtak volna ezügyben.

Visszakanyarodva honi női kosárlabdánkra: Iványi Dalma, Ujhelyi Petra, Császár Andrea, Englert Orsolya és Eördögh Edit már az első kerethirdetéskor kikosarazta Székely Norbert szövetségi kapitányt.

Most pedig az utolsó Európa-klasszis, az Euroliga 2008-2009-es alapszakaszának gólkirálynője, tavaszi európai All Star-válogatott, a tavalyi Eb-résztvevő együttes csapatkapitánya, a 25 éves Vajda Anna cselekedett hasonlóképpen. A MiZo-Pécs 2010 magasbedobója ugyancsak az előző bajnokságban begyűjtött számtalan sérülésére, illetve felépülése érdekeire hivatkozva döntött a visszalépés mellett.

Az sem könnyíthette meg Székely Norbert dolgát, hogy az utolsó pillanatban kényszerült új segítő után is nézni: korábbi másodedzője, Donkó Orsolya családi okokra hivatkozva lemondott e pozícióról, így sebtiben Fürész Emőkét, a Szeged most visszavonuló bedobóját kérte fel a feladatra, ő pedig igent mondott.

A gárda egyébként a C-csoportban Törökországgal, Bulgáriával, Finnországgal és Montenegróval találkozik, az első két helyezett jut ki a 2011-es lengyelországi kontinenstornára.

A válogatott augusztusi programja:

2.: Magyarország - Montenegro
5.: Bulgária - Magyarország
8.: Magyarország - Finnország
11.: Törökország - Magyarország
17.: Montenegro - Magyarország
20.: Magyarország - Bulgária
23.: Finnország - Magyarország
26.: Magyarország - Törökország

A női kosárlabda-válogatott kerete

Fegyverneky Zsófia, Nagy-Bujdosó Nóra, Túróczi Nikoletta (MiZo-Pécs 2010)
Honti Kata, Horti Dóra, Krivacsevics Tijana, Semsei Barbara, Varga Zsófia (Sopron)
Kajdacsi Judit, Laczi Edit, Németh Bernadett (Szeged)
Fűrész Diána, Horváth Zsófia, Vida Anna (Győr)
Hegedűs Rita (Szolnok)
Rasheed Salwa Rita (ZTE)
Kocsis Boglárka, Szlimák Hajnalka (BSE)
Czank Tímea, Fejes Réka, Laklóth Anna, Somogyi Andrea (Vasas-Csata)
Török Szilvia (Priolo, olasz)
(A játékosok neve után az a klub szerepel, amelyben a 2009/2010-es szezonban szerepeltek.)

Sz. Zs., nso - Fotó: Dittrich Éva