Várhidi Péter a PMFC új vezetőedzője

2009. november 18. szerda 15:34

Várhidi Péter a PMFC új vezetőedzője
Vége a tálálgatásoknak, a zuhanyhíradó „névsorolvasásának": szerdán délután hivatalossá vált, hogy december 1-től a korábbi szövetségi kapitány, Várhidi Péter lesz a PMFC vezetőedzője. A Botos Antalt, illetve az ő helyét az őszi két zárófordulóra átvevő Márton Gábort váltó szakember másfél évre szóló megállapodást kötött a piros-feketékkel. Bár az exkapitány az azonnali feljutás kérdéséről óvatosan fogalmaz, ő sem tartja behozhatatlannak a mostani kilenc pontos hátrányt.

Az összes körülményt mérlegelve is nehéz másképp fogalmazni: várakozás alatt szerepelt az ősszel a PMFC a bajnokságban, így nem csoda, ha előbb a szurkolók „találták meg" Botos Antal vezetőedzőt, aki aztán, bár a klubtulajdonos Matyi Dezső egy alkalommal még nyilvánosan kiállt mellette, végül két fordulóval a vége előtt maga mondott le tisztéről.

Azt már akkor tudni lehetett, hogy Márton Gábor csak beugrószerepet vállal, és a menedzsment közben gőzerővel keresi az ideális jelöltet a vezetőedzői posztra. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a „jólértesültek" több nevet is bedobtak a köztudatba, amelyek közül egykori pécsi futballisták sem hiányoztak - ám szerda délutánra kiedrült, hogy a befutó végül Várhidi Péter lett. Aki akkori csapatával, az NB II-es újonc Szigetszentmiklóssal - talán még egy utolsó, jó ajánlólevélként - nem kis meglepetésre nemcsak beharangozójában ígérte, hogy megnehezítik majd a 14. fordulóban a PMFC dolgát, hanem Újmecsekalján 2-1-re le is győzte az akkor különben már több sérült játékosát nélkülöző együttest.

NÉVJEGY

Várhidi Péter

Sz.: Bp, 1958., máj. 8.
Édesapja, Várhidi Pál, az UTE 10x vál. játékosa, később edzője.

Játékosként az Újpestben 4x szerepelt az NB I-ben, később a Ganz-MÁVAG, a Dömsöd és a BVSC futballistája.

Edzőként a BVSC-ben debütált 1992-ben, 1994-től az UTE, 1995-től az MTK up.-edzője. 1996-97-ben az UTE pályaedzője, majd vezetőedzője, 1998-ban bajnokságot nyer a csapattal. 1999-től itt szakmai ig., majd a Videoton vezetőedzője, első idényében az 5. helyen zártak. 2003-ban a Nyíregyházát szakmai igazgatóként vezette a másodosztályból az NB I-be. Később a SportTV szakértője. 2009 július 28-tól a Bp. EAC, majd október 19-től a Szigetszentmiklós vezetőedzője volt.

Szövetségi kapitányként: 2006 áprilisában az U19-es csapat kapitányaként megnyerte a ciprusi Eb-selejtező-csoportot. Novemberben Kisteleki István egy meccsre felkérte a felnőttek szövetségi kapitányának, kilenc újonccal Kanada ellen 1-0-ra nyertek. Végül 2007. végéig további 13 meccsből 7-et megnyert a válogatott, amely a FIFA-világranglistán 28 hellyel, a 48.-ra lépett előre. 2007-ben az újságírók az év edzőjévé választották. 2008. április 24-én váltotta Erwin Koeman a válogatott kispadján.
Várhidi Péter pályájáról bővebben a Wikipediából: KILIKK IDE!

Még „Szigetszentmiklóson maradva", az újdonsült szakvezető úgy nyilatkozott, hogy maximális köszönettel tartozik volt csapatának, hiszen nagyon pozitív élményekkel távozik a lelkes, motivált, remek közösségtől. Ám a PMFC számára is olyan kihívás volt, amelynek nem tudott ellenállni...

Valóban, ha csak a tabellára tekintünk, máris értelmet nyer e jelző, kilenc pont ugyanis a PMFC hátránya a listavezető Gyirmóttal szemben. Ne feledjük azonban, hogy az előző bajnoki év tavaszi nyitányán ugyanennyi volt a Pápa hátránya is velünk szemben, amelyből ők az akkori idényzáróra egy pont előnyt kovácsolva a megszerezték a 2. helyet a PMFC előtt.

Példa tehát „házon belül" is akad rá, hogy miként lehet ilyen helyzetben fordítani, nagyobb baj, hogy mindezt most éppen ellenkező előjellel kell megtennie az immár Várhidi Péter által dirigált együttesnek. Ahogy ő maga fogalmaz, mindez természetesen nem lehetetlen, igaz, nem is lesz könnyű feladat.

- A futballban nincs lehetetlen, ám a tavasszal már nem csak a saját kezünkben van a sorsunk. Ha ugyanis mindenkit megverünk, beleértve a Gyirmótot is, az még mindig hat pontot jelent, vagyis a mi százszázalékos teljesítményünk mellett nekik további pontokat kell veszteniük a mi bajnoki címünkhöz - mondta a szakvezető.

- Tisztában vagyok a csapat helyzetével is, a játékosállománnyal sem vettem zsákbamacskát, hiszen a fiatalok egy részét még éppen a korosztályos válogatottakból ismerem, a rutinosabbakat pedig nem egyszer láttam az NB I-ben is. Az első lépés most mindenesetre az lesz, hogy a rendelkezésre álló keretet alaposan felmérjük, meglássuk, ki mennyire motivált a folytatást illetően (remélem, ezzel senkinél nem lesz gond...), és kialakítsuk azt a csapatjátékot, amelynek a következetes alkalmazásával sikerrel vehetjük a tavaszt.

A másfél éves szerződés már önmagában is sejteti, de Várhidi Péter meg is erősítette, hogy a „biztos" feljutással kapcsolatos elvárás erre az intervallumra vonatkozik vele szemben - beleértve természetesen, hogy mindenkinek kötelessége minden tőle telhetőt megtenni, hogy ez akár már most sikerüljön.

Kérdésünkre Matyi Dezső klubtulajdonosnak a szerdai sajtóban megjelent azon mondatára, miszerint „Most már belátom, hogy kell egy jó csatár", úgy reagált, hogy „Egy jó csatár a Liverpoolnak is mindig kellene... és természetesen mi is megvizsgáljuk majd, hogy céljaink elérésére a mostani vagy egy bármi módon kiegészítendő kerettel van a legjobb esély. Ha lehetőség nyílik egy ilyen futballista megszerzésére, nyilván mi is élünk majd vele. Ám ennek a kérdésnek a megválaszolása részemről még nagyon korai lenne, hiszen a tervek szerint az első edzéseket is csak valamikor a jövő héten fogom megtartani."

Sz. Zs.