A Grupo Milton januárra ígéri

2009. január 03. szombat 20:02

A Grupo Milton januárra ígéri
A spanyol befektetőcég szakemberei, a Grupo Milton ugyan az általuk tervezett beruházások határidejére nem vállaltak - a nyáron értékesített ingatlancsomagról aláírt - szerződésben garanciát, mégis azzal számoltak, hogy a Magasház, illetve a későbbiekben, az ősszel vásárolt Lakits-laktanya helyére tervezett Campus 2010-re elkészülhet.

A város a Grupo Miltonnal június 26-án szentesítette azt a szerződést, amely alapján Pécs az eladott stratégiai ingatlancsomagjáért nettó 5,24 milliárdot könyvelhet majd el. A két évtizede üresen álló szellemház tövében aláírt megállapodás szerint a baranyai megyeszékhely számlájára már át is utaltak 3,4 milliárdot.

A nagyszabású tervek szerint a csomag részeként megvásárolt Bajcsy-laktanya kereskedelmi és lakónegyedeknek ad majd helyet, a volt Munkácsy-rendelőt lebontják, helyén szálloda épül, a Siklósi úti telken bizniszparkot hoznak létre, míg a Lánc utcai rendelő elé irodaház kerül.

A Milton utólag az ingatlancsomagot egy újabb vásárlással is megtoldotta, így a Lakits-laktanya is birtokába került - itt egyetemi Campust hoznának létre. A cég vezetése korábban hangsúlyozta, hogy a Magasházat 2010-ig legalább külsőleg rendbe kívánják tenni, hasonlóképpen - optimális esetben - Campus befejezésének idejét is ugyanerre az évre tették.

Úgy tudjuk, hogy egy spanyol sztárépítész az elmúlt hónapokban többször is egyeztetett az önkormányzat munkatársaival, s bár számos koncepció született már, egyelőre végleges tervekkel nem rendelkeznek. A városházán jelenleg a spanyolok által kért, az építési szabályzatra vonatkozó módosítás zajlik, melyet még az értékesítési szerződésben a város vállalt.

A cég elnökét, Kovács Bence Jánost arról szerettük volna kérdezni, tartani tudják-e pécsi terveiket a világgazdasági válság beköszönte után is, de másfél hét alatt sem sikerült nyilatkozatra bírnunk. A Milton kommunikációt segítő illetékese csak annyit közölt, hogy januárban lapunk rendelkezésére állnak - azért akkor, tette hozzá, mert addigra rendelkeznek majd pontos ütemtervekkel.

Képünkön a Munkácsy-rendelő helyén építendő szálloda látványterve.

B. M.