Gulyás Gergely: Ukrajna a kőolajszállítás leállításával zsarolja Magyarországot

2024. július 26. péntek 10:04

Gulyás Gergely: Ukrajna a kőolajszállítás leállításával zsarolja Magyarországot

A háború kapcsán újabb nehézséggel szembesültünk. Ukrajna érthetetlen módon a kőolajszállítás leállításával zsarolja Magyarország és Szlovákiát, azokat az országokat, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón.

 

 

Ukrajna békepárti álláspont miatt zsarolja Magyarországot. Ez ellentétes az Európai Uniós megállapodásokkal is - fogalmazott Guylás Gergely.

Kifejtette, érthetetlen hogy a NATO-hoz és az unióhoz csatlakozni kívánó Ukrajna miért nem szállít olajat Magyarországnak.

Miközben Ukrajna ezt teszi, Magyarország ellátja például elektromos árammal Ukrajnát, és befogadja az ukrán menekülteket - emlékeztetett a tárcavezető, aki kiemelte: Magyarország nem kívánja viszont zsarolni Ukrajnát és nem tervez ellenlépést.

A tárcavezető szerint aggodalomra egyelőre nincs ok, hiszen Magyarország rendelkezik tartalékokkal, de szeptemberig megoldást kell találni.

„Az Európai Unió és az Ukrajna között kapcsolatot jelenleg az úgynevezett társulási megállapodás rendezi" - kezdet Bóka János. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter hangsúlyozta, hogy Ukrajna a megállapodás számos részét megsértette, ideértve az energia szállítás és az energia tranzit zavartalansága vonatkozó rendelkezéseket.

Ilyen esetben a tagállamoknak joguk van konzultációt kezdeményezni az Európai Bizottságnál - fogalmazott a miniszter.

„Amennyiben a konzultációk nem vezetnek eredményre, a társulási megállapodás vitarendezési eljárásokat is szabályoz, ideértve a választott bírósági eljárást. A választott bírósági eljárás eredményétől függően pedig számos válaszlépésre ad lehetőséget" - jelentette ki Bóka János.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a kormány egy másik Európai Uniós kapcsolódással rendelkező ügyet is tárgyalt a tegnapi napon, ez pedig a migrációs ügyben meghozott bírósági ítélet, mellyel kapcsolatosan elvi álláspontot alakított ki.

Az illetékes miniszter uraknak, Bóka Jánosnak és Pintér Sándor belügyminiszternek mandátumot adtunk tárgyalásra, szeretnénk, hogyha a lehető leggyorsabban megállapodás Brüsszellel létrejöhetne - fogalmazott Gulyás Gergely.

„Ez azonban nem változtat azon, hogy az, hogy az ítélet megszületett. Vérlázító, és azt mutatja, hogy az Európai Unió bírósága semmilyen közvetlen semmilyen jogvita eldöntésére pártatlanul nem vehető immár igénybe. Ha valaki az ítélet indoklását is elolvassa, átsüt a Magyarországgal szembeni, példátlan és soha korábban bíróság oldaláról nem látott ellenszenv" - közölte Gulyás Gergely.

Bóka János azt mondta, a jelenlétét a Kormányinfó az indokolja, hogy az EU soros elnökség első szakasza lezárult. Az utolsó esemény jövő hétfőn, a parlamentben lesz. A nyári szünet augusztus végéig tart. Később informális ülésekkel veszik fel újra a fonalat.

Kiderült, több mint 30 hivatalos elnöki eseményre került eddig sor Budapesten és Brüsszelben. A program a hivatalos megnyitóval indult Brüsszelben. Az elnökség legfontosabb eseményei az informális tanácsi ülések voltak.

A versenyképességi tanácsi ülésen az EU versenyképességi kérdéseit járták körbe. A következő klíma csúcsot is előkészítették, amelyet Azerbajdzsán részvételével bonyolítanak majd le. A körforgásos gazdaság elemeit is megvitatták.

Szó esett a geotermikus energiákban rejlő lehetőségekről. A szervezetett bűnözésről és az illegális migrációval szembeni küzdelemről is szó volt. A szív- és érrendszeri betegségekről is tanácskoztak az egészségügyi miniszterek.

Óriási siker, hogy a 2025-i évi EU költségvetésről elvi megállapodás született. November 7-én lesz az EU politikai közösségének legközelebbi csúcstalálkozója. November 8-án informális uniós tanácsülés lesz, az EU versenyképességi paktumát fogadhatják el. Ütemezetten zajlik az EU elnökség - összegezte Bóka János.

Vitályos Eszter elmondta, a kormány lehetővé teszi, hogy a speciális adózok legalább bevételük 50 százalékát beszámíttathassák például a csok felvételénél. Ezzel az a kormány célja, hogy a speciális adózok és az őstermelők előtt is nyíljon meg a lehetőség a családalapításhoz segítséget nyújtó támogatások felvételéhez.

Már második éve több mint 90 ezren nyertek támogatást a megújult felsőoktatási intézményekbe. Nőtt a mesterképzésekre felvettek létszáma is. A legnépszerűbb terület a gazdaságtudomány bizonyult. Ezüstérmes a pedagógusképzés. Minden ötödik felvett 30 év felett, tehát nőtt a munka mellett egyetemre felvételizők száma.

Akiket most nem vettek fel, július 30-a és augusztus 7-e között jelentkezhet pótfelvételizni. Akiknek kérdése van a felvételivel kapcsolatban az [email protected] e-mail címre küldve fogalmazhatja meg kérdéseit.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy az elmúlt évben számos beruházás valósult meg Magyarországon. Kiemelte, hogy idén 56 férőhelyes bölcsődét adtak át a Pest megyei Taksonyban, míg a Heves vármegyei Rózsaszentmártonban megépülhetett a teleülés első bölcsődéje.

„Hatvan millió forint értékben kapott új mentőautókat a mentőállomás Dunakeszin" - sorolta Vitályos Eszter kormányszóvivő a kormány legutóbbi beruházásait.

„Ma kezdődik meg 2024 legnagyobb globális sporteseménye. A párizsi olimpián 180 sportoló képviseli hazánkat" - jelentette ki Vitályos Eszter. A kormányszóvivő kiemelte, hogy a magyar delegáció nagy létszámú küldöttségnek számít, a világ valamennyi országát figyelembe véve is komoly erőt képvisel.

„Sportolóinknak sok sikert, és annál is több érmet kívánok. Hajrá magyarok, egy nemzet szurkol nektek!" - zárta gondolatait a kormányszóvivő.

MTI