Hétvégén már mindenütt kapható a magyar szamóca
2020. április 25. szombat 09:49

A hétvégétől mindenhol kapható a magyar szamóca - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítói osztályának elnöke szombat reggel az M1 aktuális csatornán.
Mártonffy Béla elmondta, a szabadföldi szamócát ugyan egy kicsit megcsípte a fagy, de a fóliasátorban vagy üvegházban termesztett gyümölcs kiváló minőségű és az elmúlt két év legjobb termése lehet; nagyon jó szezonra számítanak.
Kifejtette, Magyarországon három fázisban termesztik a szamócát: kisebb mennyiségben fűtött fóliában, ez már áprilisban a boltokba kerül, a következő a nem fűtött fóliás gyümölcs, és májustól a szabadföldi is kapható lesz.
A legnagyobb termesztővidékek közé tartozik Pest és Bács-Kiskun megye, valamint Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében is foglalkoznak szamócával. Magyarországon körülbelül 650-700 hektáron termesztik a gyümölcsöt, és 8-10 ezer tonnát fogyasztanak belőle az emberek.
Kitért arra is, hogy Magyarországra általában Spanyolországból és Görögországból hoznak szamócát. Ezek keményebbek, s nem annyira érettek, mint a magyar gyümölcs - mondta Mártonffy Béla.
MTI
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- A pécsi varjak köszönik, jól vannak:...
- A veszélyhelyzet meghosszabbításáról...
- Fődíjat nyert a pécsi fiatal...
- Figyelem, költözik az urológiai...
- Helyi termelőtől vásároltam...
- Szívszorító: gazdára lelt Vándor, a...
- Az esztendő első három hónapjában...
- Egyre melegebbre fordul, napsütéses...
- Nyitvatartás, hányás és egyebek:...
- Felújították az elítéltek imatermét...