Szili Katalin: sokkal nagyobb igény lenne az empátiára

2024. július 20. szombat 17:00

Szili Katalin: sokkal nagyobb igény lenne az empátiára

A huszonegyedik században sokkal nagyobb igény lenne az empátiára, a békére, arra ami az odafigyelést jelenti - mondta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a szlovákiai Gombaszögi Nyári Táborban tartott Keresd a nőt! című kerekasztal-beszélgetésen. 

 

 

Szili Katalin szerint e felsorolt értékek a nőkben sokkal jobban megtalálhatók.

Hozzátette, elég sajátságosnak találja a mai közéletet, de úgy látja ezzel kapcsolatban a politikában is elkezdődött egyfajta változás.

Hangsúlyozta, a nők politikai szerepvállalásához fontos, hogy meglegyen a szilárd családi háttér. A női kvótakérdéssel kapcsolatban azt mondta, arra akkor van szükség, amíg elindul egy folyamat és azt tartja jónak, ha mindenki az érdemei alapján kerül bármilyen pozícióba.

A miniszterelnöki tanácsadó úgy fogalmazott, hisz abban, ha egy egészséges társadalomban vannak ambíciók és érdemek, mindenki tud karriert építeni a közélet bármelyik területén. Megjegyezte, számára a civil közösségekben dolgozó hölgyek is legalább olyan fontosak a közéleti tevékenységükkel, mint a kinevezett politikusok.

Szili Katalin elmondta, úgy látja, a Magyar Szövetség (MSZ) elmúlt néhány éves politikáját látva, jót tenne a pártnak egy női vezető. Hozzátette, reméli, hogy a következő időszakban valódi választás alapján történik meg az elnök meghatározása, adott esetben fel kell vetni azt, hogy legyen társelnök a politikában.

A miniszterelnöki főtanácsadó arról is beszélt, egy nőnek nem lenne szabad választás elé állítania magát a karrier és politika vagy a gyermek között, hiszen - mint mondta - ha adott a támogató családi háttér, akkor a kettő egyszerre megoldható.

Szili Katalin az interneten előforduló, nőket érintő gyűlöletbeszéddel és támadásokkal kapcsolatban arról beszélt, sokkal kiszolgáltatottabbá vált az ember a közösségi médiában. Kiemelte, az ilyen jellegű megnyilatkozásokat mindig "súlyán és értékén" kell kezelni.

 

MTI