Tízből hat fiatal már a szakképzést választja

2024. szeptember 29. vasárnap 15:17

Tízből hat fiatal már a szakképzést választja

Már tízből hatan a szakképzést választják az általános iskola nyolcadik osztálya után, és ezt az arányt a kormány tovább akarja erősíteni - mondta Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára vasárnap az M1 aktuális csatorna Család24 című műsorában.

 

 

 

A műsorban elhangzott, hogy idén ősszel már több mint 320 ezer diák kezdte meg a tanévet valamelyik szakképző intézményben.

Hozzátették, a szakképzés azért is népszerű, mert az ösztöndíj mellett több választási lehetőséget és jövőképet ad a fiataloknak.

Az államtitkár közölte, az elmúlt három évben megduplázták azoknak a számát, akik technikum után a felsőoktatásban folytatták tanulmányaikat.

A legerősebb iránynak az okleveles technikumi képzést nevezte: az egyetemek és a technikum tanrendjét összeegyeztették bizonyos képzéseknél, és így a szakmai vizsga megszerzése után az egyetemre bekerülve 30 vagy akár 60 kreditet is kaphat az elsőéves hallgató.

Felhívták a figyelmet a műsorban arra is, hogy a magyar szakképzés magas színvonalát a nemzetközi versenyeken elért eredmények is bizonyítják.

Varga-Bajusz Veronika emlékeztetett arra, hogy szeptember 10. és 15. között Lyonban tartották a szakmák olimpiáját, ahol 70 ország indulói közül Magyarország a 10. helyen végzett. A világversenyen 25 magyar fiatal 21 szakmában versenyzett, 12-en kiválósági érmet szereztek, ketten bronzérmet nyertek és 1+1 aranyérem született.

MTI