Forradalmasítják a járványok előrejelzését a PTE kutatói a tartós tejek elemzésével
2025. február 10. hétfő 09:53

A járványügyi előrejelzés új korszakába léptünk: az ultrahőkezelt (UHT) tejek elemzése forradalmi lehetőséget kínál a fertőző betegségek terjedésének korai felismerésére. Kutatások bebizonyították, hogy a tej - noha fertőző kórokozókat már nem tartalmaz - megőrzi azok genetikai nyomait, lehetőséget teremtve ezzel a járványok előrejelzésére. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) szakemberei a kanadai példa nyomán, Európában elsőként indították el egyedülálló Tejmonitor projektjüket. A kutatás célja az állatról emberre terjedő betegségek, így például a madárinfluenza időben történő észlelése.
Az elmúlt évek járványai rávilágítottak arra, hogy a gyors és hatékony járványügyi előrejelző rendszerek kulcsfontosságúak az egészségügyi védekezésben. A szennyvízvizsgálatok már bizonyították hatékonyságukat a COVID-19 és más vírusok nyomon követésében, most azonban egy új, innovatív módszer is reflektorfénybe került: az ultrahőkezelt (UHT) tejek elemzése.
Ez a módszer azért különleges, mert a tej - noha fertőző kórokozókat már nem tartalmaz - megőrzi azok genetikai lenyomatait.
A közelmúltban az Egyesült Államokban felfedezett, szarvasmarhák között csendesen terjedő madárinfluenza járványt is ennek az újszerű megközelítésnek köszönhetően ismerték fel.
Ez az áttörés megmutatta, hogy a tej a járványügyi kutatásokban hasonlóan értékes információforrás lehet, mint korábban a szennyvízvizsgálat.
A Tejmonitor projekt keretében a kutatók egy olyan korai előrejelző rendszer létrehozását tűzték ki célul, amely a madárinfluenza és más, állatról emberre terjedő betegségek nyomon követését szolgálja, és az agrárszektor számára is új védelmi vonalat képez.
A projekt alapja egy kanadai kutatási kezdeményezés, melynek keretében a kereskedelmi forgalomban lévő tejek madárinfluenza szűrését végzik.
Kanada után Európában elsőként a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium szakemberei végeznek ilyen jellegű vizsgálatokat, ezzel is hozzájárulva a globális járványügyi előrejelzés fejlődéséhez.
„Ez a kutatás forradalmi jelentőségű lehet az állat- és közegészségügy számára. Az UHT tejekben kimutatható vírusok genetikai nyomai segíthetnek időben beazonosítani a potenciálisan veszélyes kórokozók jelenlétét, még mielőtt azok emberi megbetegedéseket okoznának" - mondta dr. Kemenesi Gábor, a VNL igazgatója.
A kutatás mellett a Tejmonitor projekt egy átfogó tudatossági kampányt is indít, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) együttműködésben valósítanak meg.
A kampány célja, hogy a lakosság szélesebb körben is megismerje az ultrahőkezelt tejek biztonságosságát, valamint a nyers tej fogyasztásának egészségügyi kockázatait.
„A tejfogyasztás biztonságos, de fontos, hogy a fogyasztók tisztában legyenek a különböző feldolgozási módok jelentőségével. A nyers tejben olyan kórokozók lehetnek jelen, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, míg az UHT tej biztonságos és megbízható forrás, ugyanis ebben ezeket a kórokozókat már elölték" - emelte ki a virológus.
Forrás: PTE
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Áthelyezik hétfőtől a pécsi IC-k...
- Figyelem! Rengeteg baranyai autóbusz...
- Lezárták a sztráda Pécs felé vezető...
- "Én is cigány vagyok" - hirdette...
- Csaknem félszáz határsértőt...
- Pécsiek, figyelem! Alapos változás...
- Bombariadó miatt jelentős késéssel...
- Drogkereskedőkre és a kuncsaftjaikra...
- Szenzációt keltett Horthy Miklós...
- Pótlóbuszok szállítják a pécsi IC-k...