A mélyben gyakorlatoztak a baranyai tűzoltók

2024. július 27. szombat 10:53

A mélyben gyakorlatoztak a baranyai tűzoltók

Összehangolt katasztrófavédelmi gyakorlat zajlott hétfőtől péntekig Pécsett, a Tettye térnél nyíló karsztaknánál. A vármegyei katasztrófavédelem és a vízszolgáltató TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. munkatársai föld alatt rekedt személy kimentését gyakorolták alpintechnikával, 36 méter mélyről. 

 


Öt nap alatt mintegy 75 hivatásos tűzoltó vett részt a gyakorlatban, Pécs mellett Siklósról, Komlóról, Szigetvárról is érkeztek tűzoltók, akik egy, a Tettye- karsztakna egyik vágatában veszélybe került szakember mélyből mentését hajtották végre alpintechnikai módszerrel.

A gyakorlat a pécsi vízszolgáltatás ikonikus helyszínének közvetlen szomszédságában zajlott. A Tettye- karsztakna a Mecsek egyik legfontosabb víztározója, itt gyűlnek össze a Tettye- forrás szökevényvizei. Nem messze épült 1892-ben a város első nyomóvezetékes vízműve, a vízbázis ma is meghatározó szerepet játszik Pécs ellátásban.

 

 

A 36 méter mély karsztaknába létrasor vezet lefelé, az abból induló barlangrendszer normál üzemi állapotában vízzel elárasztott és a külvilágtól szigorúan elzárt. (2017-ben, a pécsi víziközmű-szolgáltatás 125. jubileumán néhány napra megnyitották az aknát a regisztrált látogatók előtt, de ma már nincs lehetőség a bejárásra.) A szolgáltató szakemberei évente egyszer leengedik a karsztakna vizét, ellenőrzik, átmossák, tisztítják a kiépült rendszer elemeit.

A víziközmű-szolgáltató szakembereinek biztonságát erősítő gyakorlat újabb állomása a katasztrófavédelem és a társaság együttműködésének. (Tavaly például a Pécs-újhegyi hidroglóbusznál, a magasból zajlott sikeres mentési próba.) Emellett a felkészülés során szerzett tapasztalatokat szükség esetén szélesebb körben is hasznosíthatják a mentésben részt vevők.

 

Forrás: Katasztrófavédelem - Fotó: Tettye Forrásház Zrt.