Balokányfürdő: nyúlik, mint a rétestészta

2007. december 05. szerda 21:22

Balokányfürdő: nyúlik, mint a rétestészta
A Balokányfürdő területét kiszemelő befektető új forrást keres a műemlékek rendbetételéhez, s eltökélt a wellness-központ felépítése mellett. Azt azonban még nem lehet tudni, mikor kezdődhet meg a kivitelezés, hiszen a cég finomít a terveken is: most szálláshely-fejlesztéshez keresnek támogatást.

Mint már beszámoltunk róla, a Balokányfürdő területére wellness-központot megálmodó befektető nem nyert azon a pályázaton, amely a műemlékvédelmi munkálatokhoz nyújtott volna félmilliárdos forrást, így kétségessé vált a teljes beruházás is. Tasnádi Péter a cég vezérigazgatójával történt megbeszélés után azt mondta lapunknak: e nélkül is el kell indítani a beruházást, amely éppen két EKF-kulcsprojekt között helyezkedik el.

Udud Péter, a befektető Aquaprofit Zrt vezérigazgatója lapunkat arról tájékoztatta, hogy a wellness-központtal kapcsolatban „új koncepciót dolgoznak ki, amelyhez egyben új finanszírozási modellt is fel kell állítani. Ennek részét képezi az új pályázati lehetőségek felkutatása is - mint például a ROP szálláshely-fejlesztési kiírása".

A cégnek ugyanis feltett szándéka, hogy - nyertes pályázat esetén - négy csillagos, százötven szobás szállodát is felépít a fürdő mellé.

Udud elismerte, hogy a műemlék jellegből adódó majd félmilliárdos többlet ráfordításra jelenleg nincs fedezetük, de több fronton is folytatnak erre irányuló tárgyalásokat. „A beruházás megvalósításának elengedhetetlen feltétele ezen költségek legalább részben történő támogatása, hisz ellenkező esetben a tervezett fejlesztés megtérülése nem biztosított" - erősítette meg korábbi szilárd álláspontját.

A cég következő lépésként átgondolja a teljes beruházás tartalmi elemeit, melyeket újra jóvá kell hagyatnia az engedélyező hatósággal, majd megvizsgálja milyen finanszírozási konstrukcióban valósítható meg a beruházás.

„Amennyiben minden az elképzeléseink szerint alakul, úgy az engedélyes tervek jövő év márciusára elkészülhetnek, amikor is benyújtjuk a projektet a ROP pályázatára. A korábban tervezett fejlesztési program kínálati jellemzőit az új keretek között is meg kívánjuk őrizni, azokat kapacitásban és technológiájában újragondolva" - állítja a vezérigazgató, aki hozzátette még: a Balokányban mindenképpen helyet kap egy kiemelkedő méretű wellness központ, szépségfarm, szaunavilág és természetesen a 4 csillagos, 150 szobás szálloda.

Csak már látnánk.

Korb Zoltán