Egy jeggyel két utazás: Kóbor József a pécsi buszos tarifa átalakításáról egyeztetne Árkival

2012. május 21. hétfő 17:32

Egy jeggyel két utazás: Kóbor József a pécsi buszos tarifa átalakításáról egyeztetne Árkival

Elavult és drága tarifarendszer működik Pécsett - állítja a Kóbor József, a pécsi önkormányzat képviselő-testületének LMP-s tagja. Hogy a mostani állapot megváltozzon, tárgyalásokat kezdeményez a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatói posztjára nemrég kinevezett Árki Sándorral. A politikus tervei között a kétszeri utazásra feljogosító buszjegy, illetve a kedvezményesen megvásárolható féléves és éves bérletek bevezetése is szerepel.

Az új tarifarendszerről szóló elképzeléseit már tavaly ősszel is megosztotta a közgyűlés tagjaival - az amúgy rendszeresen busszal közlekedő - Kóbor József. És bár a javaslatok nem kerültek be a jegyárakat szabályozó rendeletbe, a testület határozatban kérte fel Árki Sándort, a PK Zrt. akkori vezérigazgatóját, hogy márciusig dolgozza ki, miként lehetne kedvezményeket nyújtani a féléves és éves bérletek esetében.

A határidő lassan két hónapja lejárt, a javaslat viszont a mai napig sem készült el, ezért Kóbor megsürgetné a döntéshozókat.

- Lezárult az átmeneti időszak a pécsi közösségi közlekedés életében, ezért a közeljövőben tárgyalni szeretnék Árki Sándorral, a Tüke Busz vezérigazgatójával - jelentette be az LMP-s politikus.

Azt szeretné, mondta a Pécsi Újságnak, ha a megbeszélésen a tarifarendszer átalakítása kerülne terítékre.

- Olyan javaslatot tettünk le az asztalra, amely vonzóvá tenné a tömegközlekedést és növelné a bevételt. Ennek megfelelően a jegyeket kétszeri utazásra is fel lehetne használni, hogy egyetlen bilétával megközelíthető legyen a város bármely pontja - fogalmazott.

E mellett pedig - a jelenlegiek mellé - bevezetné a féléves, illetve éves bérleteket, melyekre komoly - legalább húsz százalékos - kedvezmény járna.

- Aki hajlandó egyszerre nagyobb összeget kiadni az utazásra, az kapjon jelentős támogatást. Jelenleg a negyedéves a leghosszabb időre szóló bérlet, ez pedig kevesebb mint 5 százalékkal olcsóbb, mint három havibérlet összesen.

Kóbor szerint ahelyett, hogy a „jelenlegi helyzetben futurisztikusnak tűnő" elektronikus jegyrendszerről álmodoznak a döntéshozók és a szakemberek, a meglévő technikai adottságokkal kell legalább az első, egyszerű lépéseket megtenni.


- Meggyőződésem, hogy azért jönnek elő ezekkel az elképzelésekkel, hogy elhalasszák a jóval ésszerűbb lépéseket. Negyven éve szinte ugyanaz a szakértőgárda dönt a kérdésben, ők a mostani rendszerhez szoktak hozzá, ezért ebben is változást szeretnék - mondta a politikus, aki szerint a tarifarendszer mellett a buszútvonalak is megértek a reformra.


Képünkön: Kóbor József felszólal a pécsi közgyűlésen. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva