Így illik viselkedni a Kodályban: fütyülés és farmer csak könnyűzenei koncerten megengedett

2016. április 04. hétfő 15:12

Így illik viselkedni a Kodályban: fütyülés és farmer csak könnyűzenei koncerten megengedett

Nemrég kisokost adtak ki a pécsi Kodály Központ öltözködési és viselkedési etikettjéhez. Nem kell minden eseményre szmokingot húzni, de az ápolt megjelenés minimum feltétel. De mi a helyzet a fütyüléssel és a „bravózással"? Ki lépjen be előbb az épületbe, a nő vagy a férfi?

Nem direktíva, és nem is törvény, hanem egyfajta segítségnyújtásként készítette el a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) NKft. a Kodály Központban illő viselkedést tartalmazó kisokost. Érdeklődésünkre az intézményt működtető városi cégnél azt közölték, a kiadványban néhány normát hoznak fel példaként, hogy „senki ne érezze kellemetlenül magát, ha alul-, vagy felülöltözne egy-egy rendezvényt".

A kisokos szerint a ruházattal kapcsolatban a legfontosabb tanács, hogy a viselet az adott műfajhoz, illetve művekhez igazodjon. Plácido Domingo koncertjén például a szmoking az illő, de a többi komolyzenei eseményen az egyszerűbb öltönyök is tökéletesek. Könnyűzene esetében pedig a farmer is megengedett, a lényeg, hogy a vendég ápolt legyen.

A koncertközpontba a műsor kezdete előtt nagyjából fél órával érdemes megérkezni. Az ingyenes ruhatár használata kötelező, így kabátot, nagyméretű táskát tilos a terembe vinni. Mivel nem moziról van szó, a rágcsálnivalókat és italokat tiltólistára tették. A mobiltelefont pedig nem csak lehalkítani kell, hanem kikapcsolni is.

A kisokos az épületbe való belépésre is kitér: az etikett szerint nyilvános helyre a férfi megy be, majd ezt követően a nő. Az épületben viszont már illik előre engedi a hölgyeket.

Ami a tetszésnyilvánítást illeti: vastaps a legtöbb koncert végén hallható, így ez teljesen megszokott. Kevésbé jellemző az állva tapsolás (általában egy évben körülbelül öt alkalommal), „bravózás" pedig csak egyszer-egyszer. Az utóbbiakat tehát érdemes csak a valóban kiemelkedő produkciókra tartogatni. A fütyülést viszont komolyzene esetén felejtsük el - kivéve, ha nagyon pocsék volt a színvonal, mert ezt csak akkor szokás. Könnyűzenei koncerteken viszont elfogadott a füttyszó.

A ZSÖK-nél munkatársunkkal azt mondták, büszkék arra, hogy a vendégek öltözködésével és viselkedésével kapcsolatban nincsen rossz tapasztalatuk, kirívó eset még nem történt. A belépést eddig senkitől sem tagadták meg, és egy embert sem kellett kivezettetni vagy figyelmeztetni.


Képünk a Kodály Központban készült. 

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc