Ismét lehet pályázni a nemzeti parki védjegyére

2024. szeptember 10. kedd 15:18

Ismét lehet pályázni a nemzeti parki védjegyére

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Parki Termék Védjegyet kíván adományozni azon termékeknek, melyek az igazgatóság működési területén, természetvédelmi oltalom alatt álló területen (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000) készülnek a természet védelmével összhangban.

 

A termékkel kapcsolatosan alapvető elvárás, hogy elsősorban helyi nyersanyagokból készüljön. Kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó tevékenységét a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze.

A pályázatokat az alábbi termékkörökben várják:

Kézműves termékek
• A térség természeti, táji és kulturális sajátosságainak megfelelő, kézműves hagyományaira épülő, helyi motívumokat megjelentető, hagyományos technológiával készült kézműves tárgyi eszközök (pl. kerámia, csont-, fa-, bőr tárgyak)

Élelmiszerek
• lekvár, szörp, aszalvány, sör, krém, paszta, egyéb gyümölcs- vagy zöldségtermék
• gyógy-, fűszernövényekből készült termékek (pl. tinktúra, fűszersó, tea)
• méhészeti termék (kivétel akác, aranyvessző, bálványfa, napraforgó, repce és selyemkóró méz)
• tehén-, juh- vagy kecsketejből készült termékek
• húskészítmények (pl.: kolbász, szalámi)

A védjegy célja:
A Nemzeti Parki Termék védjegy használatának célja a védett természeti területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeik bővítése, a környezettudatosság, a térség természeti, táji és kulturális sajátosságainak, hagyományainak megőrzése jegyében.

 

Forrás: DDNP