Jöhet az újabb csata Kertvárosért, kitűzték az időközi választás időpontját

2024. június 29. szombat 10:25

Jöhet az újabb csata Kertvárosért, kitűzték az időközi választás időpontját

A Helyi Választási Bizottság szeptember 22-ére tűzte ki az időközi választást a pécsi 15., azaz a legnagyobb kertvárosi választókerületben, ahol a polgári szövetség és a balliberálisok jelöltje is azonos számú voksot kapott.

 

 

 

 


 

A polgári oldal jelöltje, Vörösné Deák Andrea és a balliberálisok aspiránsa, Fürj Csaba egyaránt 1224 szavazatot kapott. 

A döntetlent hozó választást követően Vörösné Deák Andrea jogi képviselője útján felülvizsgálati kérelmet nyújtott be előbb helyben, majd annak elutasítását követően a Kúriához.

 

Utóbbi bíróság formai okokra hivatkozva szintén, s már jogerősen is elutasította a beadványt.

Ezzel eldőlt, hogy a kertvárosi körzetben időközi választásra kerül sor. 

A törvény értelmében a Helyi Választási Bizottság azt olyan időpontra tűzi ki, hogy az eredeti voksolás időpontjától számított hetvenedik és kilencvenedik napja közé essen.

A döntés a bizottság legutóbbi ülésén született meg, szeptember 22-én tartják a voksolást.

Lényeges tudnivaló, hogy az időközi választáson bárki indulhat, aki megfelel a jogi feltételeknek, s összegyűjti a megfelelő számú ajánlást.

Vagyis nemcsak azok próbálkozhatnak ismét, akik eredetileg is indultak (sőt, ez számukra sem "kötelező", bár a két éllovas távolmaradása szinte kizárt), hanem akár új szereplők is ringbe szállhatnak.

A választás tétje az, hogy tovább tudja-e növelni többségét a nemzeti oldal a pécsi közgyűlésben, azaz egyáltalán nem babra megy a játék.

 

M. B.