Jövőre az Irgalmasok és a Ferencesek utcáját is befedik napvitorlákkal

2014. június 15. vasárnap 22:22

Jövőre az Irgalmasok és a Ferencesek utcáját is befedik napvitorlákkal

Napvitorlákat helyeztek ki a Király utca egy részében, hogy egyrészt kellemes hangulatot teremtsenek a járókelők számára, másrészt enyhítsék a hőség által okozott kellemetlenségeket. A mintegy negyven, nagyméretű vászon mellett a későbbiekben az Irgalmasok utcájában is kifeszítenének néhányat. Borza Endre építész, ötletgazda szerint ugyanis további belvárosi tereket kellene bekapcsolni a kezdeményezésbe.

Népszerűek a járókelők körében a nemrég kialakított oázisok a belvárosban, amelyek kikapcsolódást nyújtanak a polgárok számára. Ehhez kapcsolódóan feszítettek ki mintegy negyven darab vitorlavásznat a Király utca elejére. A kezdeményezés Páva Zsolt polgármestertől ered, akihez kivitelezőként csatlakoztak Borza Endre és Straub Laura építész-tervezők is.


- Természetesen egyrészt a nagy meleg elleni védekezésül feszítettük ki a házakra a napvitorlákat, másrészt ad egyfajta hangulatot is a belvárosnak, harmadrészt pedig szeretnénk, ha a belvárosban újból minél többen jelennének meg. A vitorlák és az oázisok reményeink szerint ebben segítenek majd - mondta munkatársunknak Borza Endre.

A napvitorlák erős műanyagból, lényegében műtrágyazsákból készültek, így nem kell félni attól, hogy egy esetleges vihar széttépné őket. Emellett az eső sem tehet kárt bennünk. Az egyetlen probléma esetleg az lehet, ha a rögzítések mentén szakadnak le a falakról.

- Eddig ezt a negyven vitorlát készítettük el, tartalék ponyvák azonban nincsenek. A tervek szerint jövőre már a belváros többi részén, az Irgalmasok és a Ferencesek utcájában is lennének ilyen napvitorlák kifeszítve - mondta az építész.

Borza Endre szerint ugyanakkor a vitorlákra rakódó galambürülékeket közmunkások közreműködése révén lehetne tisztán tartani, miután a madarak "tesznek a jó modorra..."

H. L. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc